Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея изстреля ракета над северната част на Япония

| обновено на 29.08.17 в 18:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над северната част на Япония. От Токио казаха, че тя се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1200 километра източно от остров Хокайдо. В отговор южнокорейски изтребители са извършили тренировъчни бомбардировки. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков посочи, че Москва е силно обезпокоена от развитието на ситуацията. Китай настоя за сдържаност, но разкритикува действията на Северна Корея, която нарушава санкциите на ООН. Съветът за сигурност ще се събере днес на спешно заседание по искане на Токио и Вашингтон.

В префектура Хокайдо за първи път бе задействана системата за ранно предупреждение, която Япония разработи през 2007 г. Тя предупреждава населението чрез сателитно управлявани съобщения по различни канали при сериозна опасност за здравето и живота на хората, включително и военна заплаха. В северните части на Япония временно бяха спрени високоскоростните влакове. Пуснати са отново след проверка на системите за безопасност.

От Токио заявиха, че поредното изстрелване на балистична ракета от Пхенян е сериозна и голяма заплаха. В японското министерство на отбраната смятат, че ракети като изстреляната днес, могат да стигнат до тихоокеанския остров Гуам, където има американски военни обекти. Японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви пред журналисти: Все още анализираме вида на ракетата, която прелетя над Япония. Предвид краткия летеж, вероятно става дума за балистична ракета със среден обсег, подобна на тази, която бе изстреляна на 14-и май над Японско море.

Ракетата не е представлявала заплаха за САЩ, съобщи Пентагонът и заяви, че събира допълнителна информация за изстрелването. Въпреки това анонимни източници в района на Корейския полуостров смятат, че американските военни обмислят по-сериозно разгръщане. Япония и САЩ са единодушни, че трябва да увеличат натиска върху Северна Корея. Президентът Тръмп заяви също, че САЩ напълно подкрепят своя съюзник Япония и са готови да я защитят, заяви японският премиер Шиндзо Абе след разговор с Доналд Тръмп.

Американският президент предупреди, че всички опции остават на масата. Режимът показа презрението си към съседите си, към всички членове на ООН, както и към минималните стандарти на приемливо международно поведение. Заплашителните и дестабилизиращи дейности само увеличават изолацията на режима в региона и сред всички нации по света, пише в изявление на Тръмп, разпространено от Белия дом.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и външният министър на Южна Корея Канг Кинг-уа се договориха за по-строги санкции спрямо Пхенян. Дипломацията остава предпочитаният метод за решаване на севернокорейската криза, увери говорител на Пентагона.

Британският премиер Тереза Мей е разгневена от безрасъдната провокация на Северна Корея и категорично осъжда незаконните ракетни тестове на Пхенян, обяви говорител на Мей. От наша гледна точка ще трябва да продължим да работим с нашите международни партньори, за да продължим с натиска върху Северна Корея, заяви говорителят пред репортери. По-късно днес Мей ще пътува за Япония, където ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе.

Русия настоява Северна Корея да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ядрената ѝ програма, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Обединените арабски емирства. Междувременно в Москва руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че Москва иска Пхенян да покаже въздържаност и да избягва провокативни действия. Русия призовава също САЩ и съюзниците им да се въздържат от военна ескалация.

Китай предупреди, че натискът и нови наказателни мерки като санкции няма да решат проблема.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди изстрелването от Северна Корея на балистична ракета над Япония. Изстрелването подкопава регионалната сигурност и стабилност, както и усилията за създаване на пространство за диалог, посочи говорител на Гутериш в изявление по темата. Съветът за сигурност на ООН ще заседава по-късно днес, за да формулира отговора на международната общност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.