Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педагози от СМГ отказват да преподават, ако Антон Стоянов не бъде сменен

Продължава сагата в Софийската математическа гимназия. След като преди дни десетки граждани протестираха в подкрепа на директора на учебното заведение Антони Стоянов, днес преподаватели с дългогодишен опит в математическата гимназия в столицата се обявиха против директора. По думите им, дори хората, които застават зад него, нямат нищо общо с математическата гимназия или са преподаватели, които очакват назначение. Педагозите се обявиха за премахването на Стоянов от поста и настояха, че не са готови на 15 септември да влязат в класните стаи, ако тогава директор е все още Антони Стоянов.

Според преподавателите в Софийската математическа гимназия, които са с най-голям стаж там, уволнението на учителката Петя Тодорова заради уронване на престижа на учебното заведение, е последната капка, която е преляла чашата и всички те вече се обявяват за смяната на Антони Стоянов като директор на СМГ. Откритите нарушения при приключилата на скоро проверка, касаеща управлението му,  всъщност са основата за този протест. Надежда Буюклиева, която е старши учител по математика, заяви, че в петиция срещу директора са се подписали над 700 души.

Учителите обясниха също така, че Стоянов взима решение, без да ги мотивира и без диалог. Според Илиана Цветкова, която е главен учител по математика, директорът на СМГ не води никакъв диалог нито с колеги, нито с родители.

Според преподавателите Антони Стоянов не е успял да овладее ситуацията, която сам е предизвикал и е показал, че не може да ръководи училището в такава критична ситуация. Своята петиция с искане за смяната на директора преподавателите са изпратили до Регионалния инспекторат по образованието, Министерството на образованието, омбудсмана и кмета на София Йорданка Фандъкова. Педагозите се надяват Стоянов да бъде сменен, за да започнат спокойно следващата учебна година.

Повече по тази тема - чуйте от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23