Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища, пише СТАНДАРТ. Това са: СУ „Св. Кл. Охридски", университетът „Проф д-р Асен Златаров", Бургас, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", ЮЗУ „Неофит Рилски", Шуменският университет „Епископ Константин Преславски", Русенският университет „Ангел Кънчев", Техническият университет – в София и Варна, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски", Лесотехническият университет –, Аграрният университет в Пловдив, Тракийският университет,, Медицинският университет, Варна, Икономическият университет, Варна, Стопанска академия „Д. Ценов", Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, УниБИТ, София, Висшето училище по телекомуникации и пощи, София.
Виж повече

Близо 206 000 деца трябва да бъдат привлечени в образователната система на страната, съобщава СТАНДАРТ. Те са част от задължителната училищна и предучилищна възраст. Над 9000 са децата, които липсват в регистрите на министерството в област Сливен. Това обяви пред журналисти в града под Сините камъни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посети 3 училища, където се срещна с директори, учители и участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.
Виж повече

През юли догодина Столичната община най-после ще подхване дългоочаквания ремонт на бул. "Скобелев", информира СЕГА. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев по време на проверка на реконструкцията на бул. "Дондуков". Освен пътното платно се очаква да бъде прекроено и трамвайното трасе, по което се движат трамваите по линии 1, 6 и 7. След ремонта тяхното движение ще бъде възстановено. Крусев уточни, че се обсъжда вариант за изграждане на нова подпорна стена на входната рампа на тунела на НДК. "Тоест, трамвайното трасе да се запази както в посока към тунела за линия 6, така да се запазят и релсите за линии 1 и 7, които отиват към пилоните на НДК.
Виж повече

Фирми „бушони“, включили се в схемите за кражба на чужди ниви в Северозападна България, са се регистрирали само ден преди да излезе тълкувателно решение на ВКС, пише МОНИТОР. То става факт на 20 юли и на практика дава възможност земеделска земя да се наема и по силата на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В него обаче „вратичка“ позволяваща чужда собственост да се дава под наем, без знанието на собствениците.
Виж повече

Мобилни екипи от бюрата по труда ще търсят работа на останалите без препитание директно в офисите на работодателите, съобщава МОНИТОР. Експерти от Агенцията по заетостта (АЗ) започват срещи с големи фирми в Бургас, Варна, Ловеч, Монтана, Русе, Благоевград и Хасково. Целта е експертите да проучат от какви кадри имат нужда шефовете на местно ниво. След това мобилните екипи ще изготвят списъци с евентуални кандидати
от бюрата по труда, които да предложат на работодателите.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37