Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охранители против готвените законодателни промени в бранша

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според Индустриален клъстер „Сигурност“, Българската камара за охрана и сигурност и Съюзът на фирмите за охрана и сигурност, предложеният проект за закон за частната охранителна дейност и предложените промени в закона за МВР ще доведат до административен хаос, нестабилност в сферата на частната охранителна дейност и допълнителна административна тежест за бизнеса. Според браншовите организации реформа е необходима, но с предложените промени МВР ще стане конкуренция на охранителните фирми.

Проектът на нов Закон за частната охранителна дейност е внесен в Народното събрание в началото на месец август без оценка на въздействието и без задължителното обществено обсъждане. Това заяви изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Сигурност“ Татяна Иванова.

Иванова обясни, че в сектора са заети над 120 хиляди души, върху които промените ще се отразят. Според частните охранители внесеният в парламента проект за изменение и допълнение в закона за МВР засяга тяхната дейност. Татяна Иванова обясни също, че се дава възможност за извършване на дейности по охрана и на лица, които работят по трудово правоотношение.

Иванова подчерта още, че чрез предложените промени в закона за МВР се разширяват правомощията на служителите на министерството и те така се явяват конкуренти на частните фирми. С последните промени беше създадено Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, което трябва да стартира дейност от 1 януари следващата година, но все още не е ясно какви точно дейности ще извършва то и с какви средства ще бъде финансирано.