Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Охранители против готвените законодателни промени в бранша

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според Индустриален клъстер „Сигурност“, Българската камара за охрана и сигурност и Съюзът на фирмите за охрана и сигурност, предложеният проект за закон за частната охранителна дейност и предложените промени в закона за МВР ще доведат до административен хаос, нестабилност в сферата на частната охранителна дейност и допълнителна административна тежест за бизнеса. Според браншовите организации реформа е необходима, но с предложените промени МВР ще стане конкуренция на охранителните фирми.

Проектът на нов Закон за частната охранителна дейност е внесен в Народното събрание в началото на месец август без оценка на въздействието и без задължителното обществено обсъждане. Това заяви изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Сигурност“ Татяна Иванова.

Иванова обясни, че в сектора са заети над 120 хиляди души, върху които промените ще се отразят. Според частните охранители внесеният в парламента проект за изменение и допълнение в закона за МВР засяга тяхната дейност. Татяна Иванова обясни също, че се дава възможност за извършване на дейности по охрана и на лица, които работят по трудово правоотношение.

Иванова подчерта още, че чрез предложените промени в закона за МВР се разширяват правомощията на служителите на министерството и те така се явяват конкуренти на частните фирми. С последните промени беше създадено Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, което трябва да стартира дейност от 1 януари следващата година, но все още не е ясно какви точно дейности ще извършва то и с какви средства ще бъде финансирано. Освен това представителите на фирмите за охрана и сигурност определиха внесените нормативни предложения като противоречащи на европейските изисквания и практика, което създава опасност от наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия.

Повече за проблемите, които охранителните фирми виждат в предложените законодателни промени, чуйте от Ивайло Николов.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна кръгла маса за България пред еврозоната

Центърът за развитие и политики организира кръгла маса на тема "Българската икономика на прага на еврозоната" , която ще се състои на 6 декември от 9:30 часа. Участниците във форума ще обсъдят икономическите, фискалните и социални предизвикателствата по пътя към пълноправното членство, както и възможните решения за стабилен бюджет и..

публикувано на 05.12.22 в 18:33
Виждато - на лицата на Жанета Бранкова, Светослава Соколова, Дея и Майра греят усмивки

В София само 112-о училище „Стоян Заимов“ спечели химн

Децата и ръководството на 112-о основно училище „Стоян Заимов“ в район "Оборище" са горди, че се сред 6 - те училища в цяла България и единственото в София, за което ще бъде написан химн в рамките на инициативата на Музикаутор „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“ .  "Инициативата се оказа много мотивираща. Събуди интереса..

публикувано на 05.12.22 в 17:47

Какви възможности предлага роботизацията

Как технологиите влизат в бара, какви възможности предлага автоматизацията и кои са факторите за избор на индустриални решения и роботи? ПАРА е асоциация свързана с автоматизация и роботика. "Технологии в бара" има пилотно издание, което ще се състои тази сряда, 7 декември 2022 г. от 18:30 ч. в известен столичен бар. На събитието ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 17:01

"Гергина" - като Гергина Тончева

П рограм ат а за личностно развитие за момичета от малките населени места „Гергина“ , която се организира от Фондация “Солидарност в действие”, приема кандидатки за участие в третото издание още 10 дни – до 15 декември, обясни пред Радио София Елица Панкова. Проектът е за момичета на възраст от 15 до 25 години, които са завършили..

публикувано на 05.12.22 в 16:51

Фалшивите новини са манипулация, която цели да заблуди хората

Фалшивите новини са манипулация , която цели да заблуди хората, които я четат. Дезинформацията се разпространява изключително бързо, а целта ѝ може да бъде различна – от това да постигне повече кликове на дадена публикация до разделение на обществото. В края на месец ноември, в няколко български сайта се появи информация, в която се..

публикувано на 05.12.22 в 16:14

Старинни коледни песни в модерно брас звучене

Албумът "Коледни истории за брас и мраз" очаква своите слушатели в музикалните платформи. "Коледни истории за брас и мраз" е втора част от проекта, представящ коледна музика от скандинавските страни. В основата на албума е популяризирането на българските музикални медните духови инструменти в Европа чрез използване на най-модерните..

публикувано на 05.12.22 в 15:35
Огнян Атанасов

Огнян Атанасов, КНСБ: Енергийно бедните не бива да бъдат ощетявани

След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат да се смятат лицата с годишен доход под 8669 лева. При тези условия броят на енергийно бедните хора в България достига 2,829 милиона или 40,9% от населението на страната . В момента около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство. Но..

публикувано на 05.12.22 в 15:22