Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Учителите на протест срещу задължителните психотестове", съобщава вестник "Труд". Пред изданието председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров е заявил, че педагозите са готови да излязат на протест, ако не бъде отменена наредбата, която предвижда ежегодно да се подлагат на задължителни психотестове. Оказва се, че почти година след обнародването на документа няма яснота дали ще бъде приет и в сектора зрее голямо напрежение, пише още "Труд" и уточнява, че според наредбата до 30 този месец всички учители трябва да се тестват.

"При източване на карта банките ще покриват сумата над 100 лева", съобщава вестник "Сега". В момента максималният размер, над който банката възстановява неразрешени картови разплащания, е 300 лв. Промяната е предвидена в проекта на нов Закон за платежните услуги и платежните системи, подготвен от финансовото министерство. Срокът за общественото му обсъждане вече изтече. С проекта се въвежда пакет от мерки за по-добра защита на парите на хората и по-голяма прозрачност на платежните услуги, допълва всекидневникът.

"Фондовата борса отново сгреши SOFIX", пише в заглавие на първата си страница "Капитал дейли". Изданието допълва, че поредният гаф, който е произвела Българската фондова борса, е бил при първото определяне на състава на основния ѝ индекс SOFIX по новите правила.

"Два пъти са се вдигнали цените за наем на търговска площ в София през последните 3 години", информира вестник "24 часа". Изданието посочва, че цената на кв. метър за магазин в София достига 100 евро.

На страниците на вестник "Монитор" пише: "Иманяри са разровили 400 хил. археологически обекта в цялата страна, показват данните на МВР за последните 40 години. Това ще рече, че почти всички културно-исторически находища в България са станали жертва по един или друг начин на набези. Само от началото на тази година регистрираните удари на иманярската мафия са близо 100. Най-много са набезите в по-бедните райони, изнасят антиките към Германия и Австрия, посочва още "Монитор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.