Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва ли да ни е страх от страшните игри

2
Снимка: youtube.com
Какво се случва в съзнанието на децата, когато играят страшни или изпълнени с насилие компютърни игри? Трябва ли да се притесняваме, когато влечението им към такива забавления се засилва? Това са все въпроси, които повечето родители днес си задават.
В "Радиоприемница" ние се опитахме да потърсим някои обяснения, без претенция за изчерпателни отговори, тъй като, когато става дума за човешката душа, то всичко е твърде субективно и относително. Факт е обаче, че има модели, които са атрактивни за съзнанието на подрастващите векове наред. За тях поговорихме с психолога и психотерапевт Мален Маленов, един от създателите на магистърската програма "Артистични психологически практики и психодрама" в Нов български университет.

Започнахме с теорията на Владимир Проп, свързана с вълшебните приказки. Става въпрос за едно излизане от обичайната ситуация на героя и преминаване през различни трансформиращи премеждия.Там има и много допълнителни персонажи, най-важният - неприятелят, който със страшната си мощ застава пред героя и трябва да се получи някакъв вид стълкновение, свързано с борба. По пътя има дарители, които дават магически предмети в помощ на героя. Забраната и нейното прекрачване, срещата с неприятеля и борбата, изходът - това са елементите на приказката, които можем да видим във виртуалните игри, разказва Мален Маленов.

Нито приказките, нито компютърните игри, обаче, могат да привлекат вниманието на децата, ако те не засягат неща, които вече съществуват в техните съзнания. Детето се ражда на света с доста активна умствена дейност и ние трябва да си даваме сметка, че то има доста активна фантазна дейност още преди да дойдат думите, продължава той.

Фантазиите от части са провокирани от реалността, отчасти от вътрешния свят на детето. Затова и страшните елементи в приказките (а и в игрите) са начин детето да преживее и овладее своите страхове. Но във виртуалното пространство има и една ненаситност, която може да се подсили с дългото пребиваване там. Така компютърните игри биха могли да се превърнат в убежище от реалните болки, с които подрастващите се сблъскват, и това да забави тяхното емоционално и личностно развитие.

Още от разговора на Гергана Гайдарова с Мален Маленов - чуйте в звуковия файл.

.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

България участва в престижния световен форум "Leaders’ Summit" 2021

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и за българският бизнес участието в престижния светов е н форум Leaders’ Summit 2021 е признание за инициативността и за всичко, което той прави в грижата за обществото. От друга страна това е възможност да обменим опит, да чуем какви са проблемите, от които се вълнува бизнесът по света...

обновено на 16.06.21 в 19:15

Идеи и решения дават експерти в доклад „Здравеопазването като инвестиция“

Въпреки увеличаването продължителността на живота в България и намаляване на детската смъртност, страната ни все още доста изостава по много здравни показатели, в сравнение със средните за Европа. Американската търговска камара в България представя днес холистичен доклад „Здравеопазването като инвестиция“ , изготвен от експертите на Здравния..

обновено на 16.06.21 в 17:43
Елмира и Ангелина се дипломираха с усмивки

Журналистиката е професия с мисия в полза на обществото

На официална церемония във Факултета по журналистика и масова комуникация се дипломираха  младите колежки - новинарят и водещ на детско предаване - Ангелина Грозева и водещата на "Късното шоу" и редактор - Елмира Джома. Ангелина Грозева, която е отличник на випуск 2020, поднесе поздрав към завършващите:  „След четиригодишно обучение,..

публикувано на 16.06.21 в 15:58

България се изкачи до 45-о място по щедрост в света

България е на 45-о място в най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави, отчетено от Световния дарителски индекс на КАФ 2021 (CAF World Giving Index 2021). България бележи личен рекорд с дарителски индекс 37% и като се изкачва от дъното на таблицата . През 2018 г. страната ни беше на 126-о място от 146 държави, а..

обновено на 16.06.21 в 15:47

Няма една рецепта за справяне с "трудните деца"

“Има много трудни моменти, трудни етапи, през които трябва да преминем заедно с детето и да знаем, че всички родители ги имат, просто трябва да стиснем зъби, да имаме малко повече кураж и да ги преодолеем - коликите, прохождането, 2-годишните.  Освен тези неща има и други трудности, с които се сблъскват родителите и те са в индивидуалността”, казва..

публикувано на 16.06.21 в 15:12

Разделното хранене в помощ на отслабващите

Точно преди летните месеци, когато температурите най-сетне ще се повишат и започват отпуските с море, много хора решават по-най-бързия начин да влязат във форма. Как може да стане това бързо и безопасно за здравето без тежки диети и изморителни тренировки във фитнеса, обяснява диетологът Тамила Арсениева , цитирана от БГНЕС. На първо място,..

публикувано на 16.06.21 в 14:30

Младата певица Мария Димитрова: Чувствам се свободна да творя

„Фолклорът е завладяващ, всичко в него е завладяващо. Това го усещат и наши сънародници и такива които не са“, това каза младата певица Мария Димитрова в ефира на Радио София. Тя разказа, че при нея увлечението към фолклора е  от ранните й детски години. Първоначално се насочила към поп и джаз музика, „но години по-късно фолклорът пак се..

публикувано на 16.06.21 в 14:24