Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат облекчения за работа в страната на хора от българската диаспора

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе (вляво) и председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев (вдясно)
Снимка: БТА
Да бъде облекчен разрешителният режим за българите по произход, които искат да работят у нас, да се съкратят сроковете за издаване на синя карта и сроковете за получаване на българско гражданство. Тези теми бяха обсъдени днес по време на кръгла маса на тема: Демографска политика и трудова мобилност. Форумът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Кръглата маса е под патронажа на г-н Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика.

Трябва да бъдат облекчени хората от българската диаспора да работят и да създават семейства у нас, каза пред Радио София д-р Султанка Петрова и добави, че усилията за това трябва да бъдат комплексни като се дават възможности за образование, работа и пребиваване в България.
Има нов подход към демографските въпроси, всички тези изследвания и проучвания го показват - каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на кръглата маса, на която бяха представени различни изследвания по проблема с намаляването на населението и работната ръка у нас. Вицепремиерът обясни, че предстои тези дни да бъде внесен законопроектът в Народното събрание, чрез който получаването на синя карта от желаещите граждани от българската диаспора ще бъде значително улеснено. Той припомни, че в началото на лятото е бил коригиран срокът за получаване на разрешителен режим за работа до 3 месеца у нас. Преди желаещите са го получавали в рамките на месец, месец и половина, а сега времето за издаване на разрешение е 7 дни.

Около 4000 са кадрите от Молдова и Украйна, които са били заети в туризма този сезон, сочат данните на ДАБЧ.

Около 6 месеца да е срокът за получаване на българско гражданство е следващото предложение в законопроекта, който предлагат от Обединени патриоти, обясни вицепремиерът Симеонов. Той допълни, че има голям проблем за получаване на българско гражданство на хора от Македония и подчерта, че до момента има постъпили 53 000 заявления на граждани, които искат но не могат да получат българско гражданство.

Друго предложение за облекчаване на жителите от българската диаспора за намиране на работа у нас е създаването на т. нар. Карта на българина.
Тази „Карта на българина“ ще бъде за българи по произход от Молдова, Украйна, Албания, Македония, която да дава възможност на работа, постоянно пребиваване и един нов тип уредба, която да продължат и да живеят вече в България без да чакат и да зависят от българското гражданство, коментира председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. 

Чуйте подробности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч . Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското..

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17