Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Годишно онколекарства за около 30 млн. лв. отиват на боклука, пише ТРУД. Става въпрос за скъпоструващи медикаменти, съхранявани във флакони, остатъчните количества от които се хвърлят след отваряне. Причината е, че в България, за разлика от повечето европейски държави и САЩ, не е въведен механизъм за многократно използване на онкопрепарати – т.нар. затворени системи за инжекционно приложение на лекарства. В резултат на това се пилеят около 20% от парите на данъкоплатците, заделяни всяка година за скъпоструващи медикаменти. Освен финансови загуби, се отчитат поражения за околната среда и хората. Флаконите, с които в момента се работи у нас, създават и токсична среда за медицинския персонал. Българските клинични наблюдения, както и проби, изследвани в Германия показват, че на някои медикаменти лекарите и сестрите ни са изложени 1500 пъти над нормата. В резултат е издадена специална препоръка на Съвета на Европа за предпазване на здравните работници.
Виж повече

Очаква се да бъде отпушено движението на кръстовището между бул. „Васил Левски“ и бул. „Княз Ал. Дондуков“, съобщава МОНИТОР. Заради ремонтни дейности, които започнаха на 22 септември, в последните дни в участъка се извиваха дълги колони от автомобили, а маршрутът на тролейбусната линия 11 беше променен. Кръстовището обаче ще се отпуши в срок, спазвайки първоначалния план. Очаква се до края на месеца да се пусне и движението по булевард „Княз Ал. Дондуков“, съобщиха от Столичната община. До следващата седмица в петък пък културното министерство трябва да представи становище за това дали в крайна сметка новата настилка в част от булеварда да бъде от асфалт или павета.
Виж повече

85% от образованите българи до 38 г. възраст напускат страната, пише 24 ЧАСА. Тези данни изнесе евродепутатът от БСП Момчил Неков на кръгла маса “Новата европейска програма за умения - възможностите и предизвикателствата на национално и регионално ниво”. Тя бе посветена на проблемите, които възникват пред трудовия пазар заради новите технологии и дигитализацията. Участниците нея приеха резолюция в 12 точки, които да предложат решения в образованието, адекватни на модерните времена. С уговорката, че идеални няма, но трябва да се положат усилия от държавата, местните власти и бизнеса.
Виж повече

Всеки месец около 120 човека търсят липсващия им по документи стаж за пенсия. Това показва проверка сред консултантски фирми, информира МОНИТОР. „Най-големият проблем, с който се сблъскват поне 10 мои клиенти месечно, е липсата на архив на предприятието, в което са работили, за да докажат осигурителния си стаж за пенсия“, обясни пенсионният консултант Стефан Колев. Загубата на трудова книжка, липса на подпис и печат от някогашния работодател са сред честите причини за „дупка“ в трудовото досие на кандидатите за заслужена почивка. Практиката на пенсионни консултанти показва, че най-често пред проблема с липсващ стаж за пенсия се оказват хората, работили преди 1997 г. Причината е, че част от предприятията, от които служителите трябва да имат документи, вече са закрити.
Виж повече

От този месец минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 200 лв., съобщава СЕГА. Очаква се увеличените суми да се изплащат от 9 октомври. 824 хил. пенсионери ще получат различно увеличение, като средната сума е 17 лв. Освен хората на минимална пенсия, скокът касае и вдовишките добавки, инвалидните пенсии и наследствените, тъй като те са вързани с нея. Това е второто увеличение на най-ниската пенсия за тази година в резултат на договорките между Патриотите и ГЕРБ за управлението. В края на миналата седмица се разбра, че коалиционният партньор на Бойко Борисов не се отказва от стремежа си минималната пенсия да стане 300 лв. въпреки предупрежденията на експерти, че това осакатява осигурителната система и съвсем унищожава всякаква мотивация на хората да се осигуряват в обществения фонд. За сравнение останалите пенсии тази година "заслужиха" само една индексация с 2.4% от юли.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съобщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:55

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 11:26

БДЖ с промени в разписанието заради ремонта на Централна гара-София

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29