Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

| обновено на 03.10.17 в 09:45
12% от местата в Софийския университет са останали незаети, показват окончателните данни за реализирания план-прием в най-старото висше училище у нас, пише СЕГА. Вчера по традиция новата академична 2017/18 година бе открита тържествено в аулата на университета от ректора проф. Анастас Герджиков. Тази година СУ получи възможността да приеме 4916 държавно субсидирани студенти. Интересът към висшето училище бе по-голям от м.г. - кандидатстваха 730 студенти повече от предишната година. Въпреки това и след третото класиране 13% от местата - или 638 бройки - останаха незаети. В опит да запълнят отпуснатите бройки от вуза организираха допълнителен прием в близо 60 специалности - география, филологии, педагогика, биология, история и др. От "офертата" обаче са се възползвали едва 48 души. Към днешна дата нереализираният прием възлиза на 590 незаети места, или 12%. От СУ изтъкват, че останалите свободни места тази година са доста по-малко от 2016 г., когато при същия план-прием без кандидати след 3-то класиране са останали 1079 места, или близо 22%.
Виж повече

Столичната топлофикация надува сметката за подгряване на кубик топла поне с една трета, съобщава МОНИТОР. Според експерта във Федерацията на потребителите Константин Павлов служебно начисляваните кубици излизат по 200 киловатчаса на единица обем, а от физиката е ясно, че 65 кВтч стигат един кубик да се подгрее до 70 градуса. „Във фактурите масово е записано, че подгряването на единица обем вода надвишава 80 кВтч/куб. м. Това означава, че водата би трябвало при толкова изразходвана енергия да ври, а със сигурност от чешмите на абонатите не излиза вряща вода“, обяснява той.
Виж повече

Още две седмици имат семействата да подадат документи за отпускане на еднократна целева помощ от 250 лева за първокласници, съобщават от Агенцията за социално подпомагане, цитирани от СТАНДАРТ. Досега подадените заявления са 36 162, издадените заповеди за отпускане на помощта са 32 030 броя, които се отнасят за 32 760 деца, отказите - 989.Срокът за подаване на заявления за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е до 15 октомври тази година. За миналата учебна година с еднократна целева помощ от 250 лева са били подпомогнати 43 999 семейства за 44 849 деца, записани в първи клас.
Виж повече

Агенция "Пътна инфраструктура", която непрекъснато се оплаква, че еколозите бавят старта на важни инфраструктурни проекти, сама саботира строежа на магистрала "Струма", информира СЕГА. Вчера тя обяви, че е спрян и новият търг за проектиране и строителство на най-дългия и скъп тунел у нас - "Железница". Причината е, че пътната агенция е променила "в ход" условията на състезанието. Нарушението е било засечено от Агенцията за обществени поръчки, която препоръчва спиране на процедурата. Забавяне на строителството на "Струма" след началото на 2023 г. ще означава, че България ще трябва да върне на ЕК всички пари за магистралата - около 2 милиарда лева.
Виж повече

Около една десета от електронните уредите, монтирани върху радиаторите на столичните абонати на парното, все още не са подменени с нови, отчитат от топлинните счетоводители, съобщава МОНИТОР. Въпросните датчици бяха сложени върху радиаторите в началото на века, когато започна въвеждането на дяловото разпределение, целящо хората да плащат колкото топлинна енергия консумират. Сега на много от въпросните уреди им е изтекъл срокът на експлоатация и топлинните счетоводители предупреждават абонатите, че спрат ли машинките да работят то изчисляването ще става върху прогнозна консумация на парно от миналия сезон.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

Мила Роберт поиска извинение за изпълнението ѝ на "София прайд"

Певицата Мила Роберт поиска извинение от хората, които са били обидени от изпълнението ѝ на "София прайд". Тя разпространи своя позиция чрез социалните мрежи. "България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това,..

публикувано на 26.06.24 в 14:22

Задържаха момче и момиче в София за разпространение на наркотици

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда като наркоразпространител. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 10:51

Спират водата в част от ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда"

Във връзка с подмяна на спирателен кран в ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда", от "Софийска вода" предупреждават, че на 26 юни (сряда) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района между: ул. "Кирил Дрангов", ул. "Хан Кубрат", ул. "Стефансон", ул. "Виолетка" и "Ломско шосе". При продължителност на..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07