Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

| обновено на 03.10.17 в 09:45
12% от местата в Софийския университет са останали незаети, показват окончателните данни за реализирания план-прием в най-старото висше училище у нас, пише СЕГА. Вчера по традиция новата академична 2017/18 година бе открита тържествено в аулата на университета от ректора проф. Анастас Герджиков. Тази година СУ получи възможността да приеме 4916 държавно субсидирани студенти. Интересът към висшето училище бе по-голям от м.г. - кандидатстваха 730 студенти повече от предишната година. Въпреки това и след третото класиране 13% от местата - или 638 бройки - останаха незаети. В опит да запълнят отпуснатите бройки от вуза организираха допълнителен прием в близо 60 специалности - география, филологии, педагогика, биология, история и др. От "офертата" обаче са се възползвали едва 48 души. Към днешна дата нереализираният прием възлиза на 590 незаети места, или 12%. От СУ изтъкват, че останалите свободни места тази година са доста по-малко от 2016 г., когато при същия план-прием без кандидати след 3-то класиране са останали 1079 места, или близо 22%.
Виж повече

Столичната топлофикация надува сметката за подгряване на кубик топла поне с една трета, съобщава МОНИТОР. Според експерта във Федерацията на потребителите Константин Павлов служебно начисляваните кубици излизат по 200 киловатчаса на единица обем, а от физиката е ясно, че 65 кВтч стигат един кубик да се подгрее до 70 градуса. „Във фактурите масово е записано, че подгряването на единица обем вода надвишава 80 кВтч/куб. м. Това означава, че водата би трябвало при толкова изразходвана енергия да ври, а със сигурност от чешмите на абонатите не излиза вряща вода“, обяснява той.
Виж повече

Още две седмици имат семействата да подадат документи за отпускане на еднократна целева помощ от 250 лева за първокласници, съобщават от Агенцията за социално подпомагане, цитирани от СТАНДАРТ. Досега подадените заявления са 36 162, издадените заповеди за отпускане на помощта са 32 030 броя, които се отнасят за 32 760 деца, отказите - 989.Срокът за подаване на заявления за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е до 15 октомври тази година. За миналата учебна година с еднократна целева помощ от 250 лева са били подпомогнати 43 999 семейства за 44 849 деца, записани в първи клас.
Виж повече

Агенция "Пътна инфраструктура", която непрекъснато се оплаква, че еколозите бавят старта на важни инфраструктурни проекти, сама саботира строежа на магистрала "Струма", информира СЕГА. Вчера тя обяви, че е спрян и новият търг за проектиране и строителство на най-дългия и скъп тунел у нас - "Железница". Причината е, че пътната агенция е променила "в ход" условията на състезанието. Нарушението е било засечено от Агенцията за обществени поръчки, която препоръчва спиране на процедурата. Забавяне на строителството на "Струма" след началото на 2023 г. ще означава, че България ще трябва да върне на ЕК всички пари за магистралата - около 2 милиарда лева.
Виж повече

Около една десета от електронните уредите, монтирани върху радиаторите на столичните абонати на парното, все още не са подменени с нови, отчитат от топлинните счетоводители, съобщава МОНИТОР. Въпросните датчици бяха сложени върху радиаторите в началото на века, когато започна въвеждането на дяловото разпределение, целящо хората да плащат колкото топлинна енергия консумират. Сега на много от въпросните уреди им е изтекъл срокът на експлоатация и топлинните счетоводители предупреждават абонатите, че спрат ли машинките да работят то изчисляването ще става върху прогнозна консумация на парно от миналия сезон.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съобщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:55

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 11:26

БДЖ с промени в разписанието заради ремонта на Централна гара-София

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29