Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазват се всички права за изучаване на български език в молдовските училища от 1-ви до 12-и клас

Вицепрезидентът Илияна Йотова е патрон на 13-ата Световна среща на българските медии, която ще бъде открита на 5 октомври в Кишинев. Днес г-жа Йотова проведе работна среща с молдовският президент Игор Додон, след която даде официално изявление за българските и молдовските медии. По думите ѝ утре ще бъде подписан  Договора за създаване на международен консорциум в сферата на науката и образованието между Русенския университет "Ангел Кънчев", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" в Тараклия. Относно запазването правата за изучаване на български език в молдовските училища, г-жа Йотова каза:

Само преди броени минути получих уверение от президента на Молдова - г-н Додон в няколко посоки. На всяка цена ще бъдат запазени всички права за изучаване на български език в молдовските училища от първи до 12 клас. Така както тази система е съществувала до този момент. Няма да бъде променяно законодателството в тази посока. Второ - при предстоящото административно деление, което е свързано с промяната на избирателната система в Молдова, Тараклийски регион ще запази своята цялост и в бъдеще. На парламентарни избори ще има един депутат в парламента на Молдова. Това за нас е от изключително голямо значение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.