Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет години след успеха в конкурса "Кралица Елизабет"

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Пламена Мангова
Снимка: личен профил

Изминалите десет години след второто място в конкурса "Кралица Елизабет" (2007 г.) бяха много важни в моя професионален живот, казва пианистката Пламена Мангова. Тя е категорична, че това е време, в което кариерата й се развива изключително активно. Работата й я среща с големи диригенти, но по думите й много по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и много други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че успехът не е предопределен, а трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.


Ангажиментите през тези десет години отвеждат Пламена на различни места по света. "Свирила съм в най-престижните зали на почти цяла Европа", казва пианистката и допълва: "Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да разгледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което засега не винаги е възможно.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално задължение, когато човек има знания да ги предава, да има приемственост.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, макар по думите й репертоарът на пианистите да е необятен като океан. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя, влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47