Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Критичен е недостигът на лекари координатори по донорство – анестезиолози и реаниматори на места в страната, пише ТРУД, цитирайки директора на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова по повод Европейската седмица на донорството, която започна на 9 октомври. През последните 20 години броят на тези специалисти е намалял наполовина и в някои болници вече е достигнал критични нива. Трябва да се помисли за отделна професия координатор по донорство, заяви проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Той отбеляза и тревожен факт – в цял свят листите на пациенти, чакащи трансплантация, стават все по-големи, като броят на донорите не отговаря на тези нужди. За сравнение през 2015 година 39 343 пациенти в Европа са получили шанс за живот благодарение на трансплантация на орган. За същия период броят на новорегистрираните случаи – на хора, нуждаещи се от животоспасяващата операция, е бил 47 613. У нас за орган чакат между 1100 и 1200 души като най-много от тях – за бъбрек. От началото на годината пък в страната са извършени общо 49 трансплантации. Част от пациентите са чакали по 15 години.
Виж повече

Употребата на алкохолни напитки по улици, тротоари, площадки, градинки и паркове да бъде забранена, предвижда проект на нова наредба за обществения ред в София, подготвена от група столични общински съветници от почти всички политически партии в местния парламент, информира СЕГА. За нарушаване на забраната общинарите предлагат глоба от 100 до 300 лв. и/или имуществена санкция до 500 лв. В проектонаредбата място е намерила и друга стара идея на общинарите - забрана на употребата на фойерверки от категория 1 от 22 ч. до 8 ч. Глобата и санкцията за това нарушение са същите като при алкохола. Сега в наредбата за обществения ред на територията на Столичната община действа забрана за хвърлянето и възпламеняването на бомбички и други запалителни и избухливи предмети и смеси на местата за обществено ползване. Глобата за нарушаването й сега възлиза на 50 до 500 лв.
Виж повече

План за спасяване на закъсали болници има здравният министър проф. Николай Петров, съобщава СТАНДАРТ. Той и финансовият му колега Владислав Горанов обсъждат възможността за създаване на фонд за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това съобщи самият министър Петров в Пловдив, където откри новия Университетски информационно-административен център към Медицински университет под тепетата.
Виж повече

Хитовите скъсани дънки, които тийнейджърите носят и се продават масово по моловете, са забранени като част от облеклото, с което учениците прекрачват школския праг, пише МОНИТОР. Това става ясно от правилниците на столични училища.. Тежкият грим, късите поли, както и предизвикателните дрехи с дълбоки деколтета също не са препоръчителни. Сред задълженията на учениците, записани в правилника на 119-о СУ, е „да се явяват в училище в облекло и външен вид, които градят чиста и спретната визия, съответстваща на институцията на положението му на ученик и на добрите нрави“.
Виж повече

Консорциум “Капш Трафик Солюшънс” е определен за изпълнител на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, информира ТРУД. Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). “Председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов подписа решението за класиране на участниците в процедурата и определянето на изпълнител на обществената поръчка”, обявиха от АПИ.
Виж повече

С програмата за "безплатно" саниране през 2016 г. управляващите са погазили Закона за публичните финанси, пише СЕГА. Вината за това е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което контролира програмата. Това сочи публикуван вчера одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на държавния бюджет за 2016 г. Заключенията на палатата са само констативни и не водят до правни последици. При Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради има нарушение на бюджетната дисциплина и не са спазени изисквания от Закона за публичните финанси, посочват от Сметната палата. Регионалното министерство е превишило уточнения план на максималния размер на ангажиментите за разходи, поети през 2016 г. с държавния бюджет, с над 1.096 млрд. лв. А не би трябвало да се допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са предвидени в Закона за държавния бюджет.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59