Професионалният живот на един музикант започва още по време на обучението, казва виолончелистката Лиляна Кехайова и допълва, че сцената е мястото, където се събира опит. Всъщност тя започва да свири още на 6-годишна възраст. Завършва НМУ "Любомир Пипков" в София, след което е приета във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц - Байрова. От няколко месеца е постоянен член на Виенския камерен оркестър (Wiener Kammer Orchester) , който идва в София за концерт на 5 декември в зала 1 на НДК.
Младата музикантка е щастлива от факта, че има възможност да работи в такъв престижен оркестър. Основан през 1946 г. Виенският камерен оркестър е световно популярен с високата техничност и прецизност на музикантите си. През годините диригенти и партньори на оркестъра са били звезди като Йехуди Менухин, Карло Зеки, Шандор Вег, Филип Ентремонт, Йожи Хатори и др. От 2008 г. главен диригент е Стефан Владар, който поставя оркестъра за постоянно на челни места в национални и международни класации. Солист и диригент на празничния концерт в София е виртуозният цигулар Марио Хосен, чиято харизма и сценично присъствие му спечелиха безапелационна слава в най-елитните концертни зали в света.
Освен като виолончелистка във Виенския камерен оркестър българката Лили Кехайова има и участия като солист или в камерни формации. Казва че винаги е мечтала да попадне в известен оркестър, но преди всичко главната й цел е била да овладее инструмента, на който свири, както и да попадне в обкръжението на добри музиканти, така че това което прави да й доставя удоволствие и да иска да го работи цял живот.
На въпрос: Накъде се е устремила? Лили Кехайова с усмивка отговаря: "Пожелавам си да не спирам да обичам музиката и да се стремя да ставам по-добра, в това което правя, защото когато човек прави нещо с любов и отдаденост, непрекъснато се отварят нови врати."
Сдружение "Операция: Плюшено Мече” е в основата на една от най-големите коледни кампании, която подпомага деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Най-мащабната сред инициативите на сдружението е "Операция: Плюшено Мече”, която с помощта на доброволци в цялата страна прави..
Заместник-кметът на район "Искър" Александър Иванов беше избран от Столичния общински съвет за изпълняващ длъжността кмет на района. Досегашният кмет Ясен Русев беше отстранен от поста, тъй като не е прекратил участието си в търговска фирма. Според Александър Иванов няма належащи проблеми, с които спешно трябва да се справи в района. Според него..
Проф. Владко Панайотов издаде нова мемоарна книга “Корона от превратности” за превратните моменти и срещи в епохата, през която живя и срещата на две хилядолетия през неговия поглед, за музиката и за научната му дейност, разказа той в предаването “Радиокафе”. Проф. Панайотов е учен, политик и общественик, който от години впечатлява с дейността си в..
Декоративно-монументалната българска скулптура през ХХ век в творбите на Любен Димитров показва ретроспективна изложба в Националната галерия "Квадрат 500". Изложбата включва седем кавалетни произведения, собственост на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия в Казанлък и наследниците на художника. Част от..
Етнографският институт при БАН от години се занимава с българските общности извън граница , включително по-старите български диаспори, както и по-новите. Много изследвания вече са посветени на българите в Молдова и Украйна. “Българите в Бесарабия пазят много старинни елементи на културата, включително в календарната обредност, защото тя се е..
Чрез изложбата „Готови ли сте за…/Разкази по… Коледа“, екипът на Националния етнографски музей предлага на посетителите съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината. Експозицията проследява как обичаите в старата българска традиция добиват с времето нови форми под напора на историческите промени, моди и политически решения...
Хлябът има огромна символика в нашата култура и е събирателен образ на почти всички традиционни ценности, казва Атанаска Терзийска от “Мрежа хлебни къщи София ”. Пред Радио София тя обясни, че има определени характеристики на обредните хлябове - те трябва да бъдат замесени с бяло брашно, което се пресява три пъти. Освен това се приготвя с домашен..