Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетската болница в Стара Загора иска част от задълженията ѝ да бъдат покрити с кредит

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Университетската болница в Стара Загора е поискало още през август от здравното министерство част от просрочените 15 милиона лева задължения да бъдат покрити с кредит. И до днес обаче не е получен отговор, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на лечебното заведение професор Йовчо Йовчев.

През тази година просрочените задължения са намалели с 2,5 милиона лева. Прекратени са и договорите, които са източвали болницата.
Имаме много големи задължения към фирми, големи контрагенти на болницата, и там има трудности по изпълнение на споразуменията, твърди проф. Йовчев.

В болницата работят 266 лекари, от тях 71 са специализанти. Заплати персоналът получава редовно, но лекарските са ниски. Един завеждащ отделение е с основна заплата от 750 лева. По думите на директора, строг контрол в системата не позволява надлимитна дейност. 

На въпрос възможно ли е в бъдеще Университетската болница да се превърне в социално лечебно заведение, проф. Йовчев отговори: 
Не знам в страните от Европейския съюз университетските болници да бъдат социални.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.