Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха първата в страната солна стая в детска градина

Официално откриха първата в страната солна стая в детска градина. Стаята се намира в 171 ДГ „Свобода“, в столичния район „Надежда“. Тя е оборудвана с халогенератор, уред, който създава подходящ терапевтичен микроклимат за децата и занимателни пособия. Изграждането й е финансирано от Столичната община, а стойността е малко над 21 хил.лв.

Създаването на солната стая е резултат от четиригодишен проект за възпитание на ценности чрез образователни теми. Партньори са Московският градски педагогически университет, Кариерният център на БАН и още две столични детски градини.

При откриването на солната стая, зам.-кметът по финансите и зам.-кметът по направление „Столично общинско здравеопазване“ Дончо Барбалов не скри задоволството си.

Солната стая е разположена на 13 кв. м., оборудвана е с високотехнологичният уред - халогенератор, както и занимателни пособия, необходими на децата по време на сеансите. Стените са покрити с 4 слоя висококачествена природна сол, а халогенераторът впръсква сух аерозолен натриев хлорид, който се вдишва и оказва благотворно влияние върху биохимичните процеси на човешкото тяло.

Чрез процедура в солната стая се прави профилактика срещу сезонните вирусни инфекции и се стабилизира имунната система на децата. Предвижда се около 280 деца от 171 ДГ „Свобода“, на възраст от 4 до 7 години да използват съоръжението напълно безплатно, по предварително изготвен график.

Разбира се, след информирано съгласие от родителите им, и писмено разрешение от личния лекар. Планира се стаята да бъде достъпна и за деца, които не са настанени в градината, като се обмисля по какъв начин да се случи това.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Шарапова е известна, че с крясъци освобождаваше напрежението по време на игра

Кога и как е полезно да се разкрещим

Крещенето е ефикасен механизми за емоционално освобождаване, който можем да използваме. Ако покрещите правилно и в точния момент, тогава това ще облекчи стреса и някои от вътрешните ви проблеми, сигурен е психиатърът Юри Вялба. "Можете да викате в гората или в апартамента си, но така, че да е безопасно за другите. С помощта на викането можете да..

публикувано на 11.08.20 в 09:10

Майки пред МС: Гледаме децата си въпреки държавата

Майките от „Системата ни убива“ и днес осъмват пред Министерски съвет, където протестът им продължава. Минувачите ги поздравяват и подкрепят. „Тук сме до оставката на кабинета „Борисов 3“. Това управление не спря разделението на деца и възрастни, според процентите на увреждания“, каза Нели Димитрова в пряко в ефира на Радио София. Тя..

публикувано на 11.08.20 в 08:39

Магдалена Милтенова: Искаме безпрепятствено да работим

Протестите трябва да бъдат провеждани в рамките на закона и да не засягат други граждани. Блокадите на кръстовищата възпрепятстват работата на транспортните превозвачи, обясни пред Радио София Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.  "Става въпрос за оцеляване, защото бизнесът ни е в много тежко състояние заради кризата...

публикувано на 10.08.20 в 18:16

Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането.  “ Не сме спирали оперативната дейност, защото сме..

публикувано на 10.08.20 в 16:28

Шеф Атанас Балкански: Хората започнаха да се връщат в ресторантите

Сезонът за всички заети в ресторантьорския бранш започна много тежко, но вече се забелязва завръщането на клиентите в ресторантите с ентусиазъм за опитване на нови ястия, след продължителната принудителна изолация, коментира пред Радио София шеф Атанас Балкански,  по повод 10 август - професионалния празник на готвачите.  Хората вече..

публикувано на 10.08.20 в 15:48
Акад.  Лъчезар Трайков

Акад. Лъчезар Трайков: Напасването към нуждите на обществото не се изчерпва с "държавната поръчка"

„След толкова упреци през последните 20 години, не сме и помисляли, че ще ръкопляскат на българските лекари. Covid-19 даде основание да се гордеем за това, което сме - като общество и като лекари . И като обучение в университетите.“ Това подчерта пред Радио София неврологът акад. проф. Лъчезар Трайков , който в края на юли беше избран..

обновено на 10.08.20 в 15:46

БАН отчита онлайн киберзаплахи, свързани с Covid-19

Онлайн бюлетин с актуална информация за киберзаплахи и атаки, свързани с пандемията от Covid-19 и с възможни решения, е публикуван на интернет страницата на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Бюлетинът ще се публикува на български и на английски език, и е съвместна инициатива на ИИКТ-БАН и на британското посолство в София...

публикувано на 10.08.20 в 12:45