Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени намаляват административната тежест за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Народното събрание намали административната тежест за хората с увреждания с окончателно гласуваните промени в Закона за интеграция на тези хора. Новите текстове засягат близо 530 хиляди души, които имат увреждания и над 300 лица, които предоставят медицински изделия. 

С промените се намалява броят на заявителните документи, които трябва да се предоставят от страна на хората с увреждания. Така изискваните до 3 декларации, с които се доказват определени обстоятелства, ще бъдат обединени в една. За изпълнение на функциите по социална интеграция директорите на дирекции "Социално подпомагане" или оправомощени от тях длъжностни лица ще имат право на безплатен достъп до национална база данни "население" и при необходимост ще изискват по служебен път информацията, свързана с реализиране правата на хората с увреждания. Изискуемата информация ще се предоставя безплатно в 14-дневен срок. 

Наред с това на Националната агенция по приходите се дава възможност да предоставя информация на Агенцията за хората с увреждания относно възстановяването на определен процент от внесените осигурителни вноски от работодатели. За сравнение, към момента тази информация се предоставя от заинтересованите лица чрез документ, попълван от лицата и заверен в териториалните подразделения на Национална агенция по приходите. 

С промените отпада изискването за предоставяне на списък на медицинските изделия и помощни средства за хора с увреждания на хартиен носител и се въвежда само на електронен носител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.