Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Доклад на шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова разкрива схемите, по които чрез паралелен износ на медикаменти се източва здравната каса, пише ТРУД. Констатациите са представени пред комисията за борба със сивата икономика в Народното събрание. Фармацевти, дистрибутори, прекупвачи, служители на здравни каси, на ТЕЛК са в играта с незаконния паралелен износ на медикаменти става ясно от заключенията в доклада. По данни на фармацевтичния съюз годишният паралелен износ на медикаменти е за около 400 млн. лв. От него около 1/3 е незаконен. От ИАЛ признават, че в страната ни се доставят неколкократно по-големи количества скъпоструващи лекарствени продукти (по данни на фармацевтичния съюз около 40 % повече от необходимото) с мотив за задоволяване на здравните потребности на населението. Националната здравноосигурителна каса растат с по 60-80 млн. лв. годишно. Около 1,1 млрд. лв. за лекарства ще плати тази година НЗОК, при заложени в бюджета 789,5 млн. лв. От агенцията по лекарствата констатират, че предмет на паралелен износ са около 15 лекарствени продукта, които са реимбурсирани от НЗОК. Причина за това е разликата в утвърдената цена в България и цената на същите в някои други държави-членки на ЕС, която в много случаи е значително по-висока от тази в България.
Виж повече

След като пациентските организации и производителите на лекарства се обявиха против искания от здравната каса мораториум за плащане на нови лекарства през 2018 г., към тях се присъединиха и част от депутатите при разглеждането на бюджета на НЗОК на първо четене, информира СЕГА. Текстовете, според които касата няма да финансира нови молекули, а също и нови болници и нови дейности във вече работещи с касата лечебни заведения, биха паднали във всеки съд, а може би дори и в конституционния, смята Нигяр Джафер от ДПС. Според Кръстина Таскова от "Воля" те със сигурност са противоконституционни, тъй като лишават гражданите от право на лечение. От БСП също обявиха, че няма да подкрепят мораториума.
Виж повече

Почти по един случаи на сифилис диагностицират лекарите всеки ден в страната, показват данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции, цитирани от МОНИТОР. 367 са били те за миналата година, от когато са последните обобщени сведения. Те са намалели незначително спрямо 2015-а, когато са били 465 души. Всички случаи са в резултат на секс без презерватив със сексуален партньор. 36 са новооткритите с венерически болести от януари до края на октомври, като 27 са със сифилис. От тях 15 са мъже, а останалите 12 - жени. Най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот - от 15 до 19 години, и хората в активна възраст - от 20 до 44 години.
Виж повече

Кой инвалид да получава пенсия и кой може да работи, ще се решава вече от Националния осигурителен институт, информира 24 ЧАСА. Това предвижда концепция на социалния министър Бисер Петков за реформа на ТЕЛК, с която “24 часа” разполага. Документът е внесен в парламента на 31 октомври. Хората с увреждания първо ще минават медицинска експертиза и ТЕЛК И НЕЛК отново ще определят вида и степента на увреждане на хората, предвижда концепцията. Вместо тяхното решение да носи право на пенсия и социални помощи обаче, инвалидите ще минават през втора комисия. Тя ще е за работоспособност и ще е към НОИ. Към института ще се създаде комисия за експертиза на работоспособността (КЕР), която ще започне работа през 2019 г. “Сегашното законодателство слага знак за равенство между увреждане и неработоспособност, а много хора с увреждания имат запазена работоспособност и тя трябва да се оценява”, обясни социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че цялата концепция се основава на Международната класификация на човешката функционалност, увреждания и здравето (ICF)
Виж повече

Няколко дни след като от гражданската инициатива "Спаси София" настояха за извънредно заседание на Столичния общински съвет с една-единствена точка, посветена на некачествените ремонти в София, кметът Йорданка Фандъкова омаловажи проблема, съобщава СЕГА."Винаги може в Столичния общински съвет да се дискутира. Аз разбирам колегите от различните политически сили, които искат да придадат извънредност на ситуацията. Няма нищо извънредно в ситуацията. Просто има много работа - края на сезона", отговори столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че реконструкцията на бул. "Дондуков" още не е приключила и че очаква движението в участъка му от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски" да бъде пуснато до 20 ноември, като след това ще продължат довършителни дейности там "и обектът ще бъде приет едва тогава, когато надзорът се увери, че нещата са изпълнени както трябва".
Виж повече

Всеки пети българин харчи 40% от дохода си за плащане на сметки за ток, вода, парно и наем на жилището, информира ТРУД. Страната ни е сред държавите в ЕС с най-висок дял на разходите за жилището от доходите на домакинствата, показват данните на Евростат за 2016 г. Лидер по този показател е Гърция с 45%, следвана от Дания и Германия съответно с 23% и 20%. Една пета от българите, които живеят в малките градове и всеки четвърти в селата също харчат над 40% от заплатата си за жилището, което поставя страната ни на второ място след Гърция. Показателят у нас е далеч над средния за Европейския съюз, където само 13% от хората, които живеят в големите градове, харчат над 40% от доходите си за сметки.
Виж повече

Близо 1.2 милиона жилища в България са необитаеми, пише СЕГА. Това е приблизително 1/3 от броя на всички жилища у нас. В столицата "тъмните прозорци" са близо 24%, но в селските райони процентът е далеч по-висок - до 43. В големите градове необитаеми са средно 1/4 от жилищата. Това сочи доклад на Световната банка, подготвен за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той трябва да послужи за изготвяне на нова жилищна стратегия на страната, която би трябвало да е готова до края на ноември. Данните от доклада идват на фона на растящите цени на недвижимите имоти, които в столицата и в някои от големите градове вече достигат нивата си отпреди кризата от 2008 - 2009 г.
Виж повече

Законът за движение по пътищата (ЗДвП) е бил нарушен от 41 236 лица без постоянен адрес у нас за периода от 1 януари до 30 октомври. Това сочи справка на вътрешния министър Валентин Радев в писмен отговор на въпрос от парламентарния контрол на депутата от “Обединени патриоти” Николай Александров, цитиран от ТРУД. “Прави впечатление, че част от луксозните МПС са с чуждестранни регистрационни табели. Колко от тях са спрени за проверки, колко са констатираните нарушения и каква част от глобите са събрани?”, пита Александров. Радев обяснява, че не се води статистика за колите с чужди номера, а за нарушенията на шофьори без постоянен адрес в България. Данните сочат, че 5019 са спрени за проверка, като от тях 1169 са санкционирани с наказателни постановления, а 3580 – с фишове.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37