Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Само за последните три месеца преразходът на НЗОК за лекарства е с малко над 31 млн. лв. над заложеното в бюджета за съответния период, пише ТРУД. Това става ясно от  стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет  на касата, на което беше приет бюджетът за здраве за 2018 г. “В нашия бюджет е предвиден средномесечен разход за лекарства от 61 млн. лв. Това е за домашно лечение. В последните три месеца средномесечният разход е 71 млн. лв. Ние тръгваме с дефицит на бюджета така, както сме го одобрили, без да имаме предвид новите молекули и от тях сваляме 30 милиона.” Това заяви зам.- финансовият министър Кирил Ананиев по време на заседанието. Така общият разход за медикаменти само за последните три месеца е в размер на 213 млн. лв. Преразходът от тях – от 31 млн. лв. ще бъде обезпечен със средства от резерва на касата,  които иначе бяха предвидени за джипита, зъбни протези и болници, решиха надзорниците. За сметка на това беше наложена забрана за финансирането на нови дейности, болници и молекули на нови лекарства, и беше направена корекция в разпределението на финансите за догодина.
Виж повече

В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти, каза по време на кръгла маса „Баланс на човешките ресурси в здравеопазването“ във Варна зам-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова, цитирана от МОНИТОР. Целта на форума е да акцентира върху проблемите, свързани с човешкия ресурс в здравеопазването - как да бъдат задържани медицинските специалисти в България, а младите да останат да практикуват в страната. Организатор на събитието бе общинската дирекция „Здравеопазване“ в партньорство с Медицински университет-Варна, Български лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Нерадостна е картината и за лекарите от различните специалности. Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20%, като особено критична е ситуацията в Търговище, Смолян и Разград“, посочи още Павлова.
Виж повече

България е изправена пред катастрофа заради растящия дефицит на здравни кадри, алармира ТРУД. Това заяви д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, която участва в кръгла маса, посветена на разработването на общинска здравна стратегия във Варна. В дискусията се включиха представители на Медицинския университет, големите болници и общината. Като университетски център Варна стои сравнително добре с 48% осигуреност с лекари на глава от населението при средно 41% за страната, но има региони като Търговище, Разград и Смолян, където дори няма достатъчно лични лекари, поясни Павлова. Според нея 450 са вакантните места за джипита у нас. Дефицитът ражда мегапрактики с по 8000 пациенти, част от които докторите изобщо не познават. „Тези българи на практика са лишени от достъп до здравната система, какъвто им се полага по Конституция“, подчерта Павлова.
Виж повече

В 13 частни школа и детски градини в страната таксите ще паднат, разказва МОНИТОР. Само толкова платени учебни заведения от общо 198 в страната са пожелали да се възползват от възможността да получават субсидия от хазната през 2018 година. Това съобщи за „Монитор“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.Частните училища и детски градини имаха срок до петък да заявят желание за държавна подкрепа. Тя ще бъде в размер на 1700-1800 лв. на дете, колкото е единният разходен стандарт за ученик в държавните и общински училища. Сумата поема разходите за обучение и така на практика частните школа и градини няма да имат право да събират такси от родителите за тази дейност. По този начин ще паднат и тарифите и учебните заведения ще могат да събират пари за допълнителни занимания и транспорт, но не и за обучение.
Виж повече

Столичани ще трябва да се изравнят по екостандарти за колите си с най-богатите европейци и ще бъдат допускани в града само с автомобили от най-висок клас или с нулеви емисии на газовете, информира СЕГА. Това ще се случи, ако се изпълни желанието на кметицата Йорданка Фандъкова, която се подписа под общо писмо с кметовете на Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки с настояване в ЕС да се въведат единни по-строги мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт. Писмото е изпратено до ЕК и Съвета на ЕС, който след по-малко от два месеца ще мине под председателството на България. Тъй като обявява, че "идните месеци ще бъдат решаващи за въвеждане на амбициозни стандарти за емисиите на автомобилните газове и за ефективни контролни режими", може да се очаква, че България ще стане координатор на тази инициатива. Кметовете настояват за четири мерки. Първата е до края на 2017 г. да бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, които ги контролират.
Виж повече

Столичната полиция започва засилени проверки на каруците, движещи се из улиците на София, по разпоредба на прокуратурата, съобщава ТРУД. Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по данни за извършвани нарушения от водачите на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга (каруци) на правилата за движение по пътищата, за защита на животните и законоустановените ветеринарно-медицински изисквания. Във връзка с констатираните проблеми, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), със замърсяване на околната среда, както и застрашаване живота и здравето на животните, ползвани за придвижване на ППС с животинска тяга е било възложено по реда на надзора законност извършването на внезапни проверки от служители на СДВР, съобщиха от държавното обвинение.
Виж повече

Столичната община планира нов модел за контрол на пътниците в градския транспорт на София, пише СЕГА. Вчера Центърът за градска мобилност експериментално пусна постоянни кондуктори в автобус 27 с маршрут от бул. "Мария Луиза" до село Кътина. "Нашата цел е да има служител на ЦГМ, който да помага на пътниците. Това е и основната задача на кондукторите. Най-важното, което ще правят, е да валидират превозните документи, да продават билетчета за еднократно пътуване, да дават информация за маршрута - да ориентират пътниците къде е спирката, на която трябва да слязат, каква е връзката й с друг обществен транспорт, да разберат каквото ги интересува относно други линии, да съветват за най-удобния маршрут и т.н.", обяснява директорът на дирекция "Маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ Пламен Църноречки пред "Фокус". Разбира се, надеждата е да намалее и пътуването гратис в обществения транспорт.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40