Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС обсъдиха възможните теми за вот на недоверие

Марешки: Ако това е само някаква измислена пушилка, ние няма да участваме в този цирк

| обновено на 08.11.17 в 15:16
Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС обсъдиха възможните теми за искане на вот на недоверие на правителството. От ГЕРБ коментираха, че няма достатъчен брой депутати, за да мине вотът.

Разговори преди Бюджета и вот след окончателното му приемане. Това си обещаха БСП и ДПС на първата официална среща. Жельо Бойчев каза, че вотът трябва да е за борба с корупцията.

Вот на недоверие заслужава всяка една сфера от дейността на това правителство. Даваме си ясна сметка, че гласовете, които ние имаме, не стигат този вот на недоверие да бъде успешен. Ще търсим една широка подкрепа - и в парламента, и в българското общество, за да постигнем целта - свалянето на правителството на Борисов от власт.

От ДПС допуснаха, че вот на недоверие може да се търси и за темите национална сигурност, демографска политика, здравеопазване. Депутатът от ДПС Йордан Цонев добави:

Парламентарната група получи задача от Централния съвет да демонтира този кабинет, защото е вреден за страната. Приемаме първата тема - провал на борбата с корупцията. Отбелязахме само на колегите, че можем да говорим за борбата с корупцията, когато говорим за провал в здравеопазването, можем да говорим за борбата с корупцията, когато говорим за провал на образованието.

Предстои ДПС да решава коя от темите ще избере. Предстоят разговори на социалистите и с парламентарната група на "Воля".

Партията на Веселин Марешки ще решава утре дали да подкрепи вота. Марешки коментира за "Хоризонт", че ако целта на социалистите е пиар акция, те няма да дадат подкрепата си:

Въпросът е какво точно в темата корупция… Примерно, аз съм срещу корупцията, но за този закон, който в момента се предлага и от ГЕРБ, и от БСП, ние не го приемаме. Той не срещна никаква подкрепа от професионалните среди. Ние ще ги изслушаме да ни кажат каква им е идеята. Ако има нещо, което е конструктивно, може да участваме и да подкрепим един такъв вот, но ако е само някаква поредна измислена пушилка, за да си направят пиар, ние няма да участваме в този цирк.

Марешки категорично заяви, че ще поставят условие, и спрямо темата, която ще бъде формулирана, „Воля“ ще реши дали да подкрепи този вот на недоверие, или не.

Разговорите между БСП и "Воля" ще се проведат утре преди обяд в Народното събрание.

Вот на недоверие, по която и да е тема, няма как да мине в този парламент, това пък коментира в кулоарите на Народното събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ:

БСП-ДПС преди няколко дни бяха изключително категорични за какво ще е вотът на недоверие.С приближаването, може би< на гласуване на промените в антикорупционния закон, те започват да търсят все нови ниши, за да се упражняват в елементарно политическо говорене.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.