Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата повдигна обвинения за данъчни измами на бившия председател на Районния съд в Сандански

Снимка: www.prb.bg

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за данъчни измами в особено големи размери срещу група, чийто ръководител е бившият председател на Районния съд в Сандански Илия Янев. Обвинения са предявени и към още двама негови съучастници, единият от които е бил общински съветник. 

Държавното обвинение е събрало достатъчно доказателства за това, че в периода 2010-2016 година те са извършвали данъчни измами, като са ощетили държавата с близо 640 хиляди лева. 

Групата е действала по една и съща схема, за да се избегне установяването и плащането на дължим данък добавена стойност,  контролираното от тях дружество е издавало документи с невярно съдържание за уж извършени услуги и стокови доставки от 10 фирми, които са се оказали „кухи“. Така престъпната група е акумулирала средства от приспаднат данъчен кредит в особено големи размери - 636 хиляди лева. 
На бившия председател на районния съд в Сандански Илия Янев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а на съучастниците му съответно - 4000 и 3000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.