Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско излиза на протест с настояване да се изгради втора кабинкова линия

Снимка: Кети Тренчева

 Банско отново излиза на протест с настояване да се  изгради втора кабинкова линия до ски зоната и  повече писти.

Инициатор на протеста е местното сдружение „ Бъдеще за община Банско“, което има  свои представители и в общинския съвет на  планинския курорт. Недоволството е най- вече срещу неспиращите опити на няколко природозащитни организации да стопират приемането на Новия план за управление на Национален парк „Пирин“ , който регламентира процеса по реализация на инвестиционни проекти при спазване на европейското и национално екологично законодателство.


Местните  жители и туристическият бизнес  изтъкват и все по-болезненото разминаване между световната известност  на зимния курорт, предпочитан от все повече туристи, и  блокираните възможности за развитие на ски зоната, което носи все повече негативи.

Сериозен проблем е и превишаването на капацитета на пистите, поемащи много повече скиори, както и нарастващата практика да се карат шейни на нерегламентирани места, признава Георги Главчев,  директор на ски училището към дружеството-концесионер.

Протестът с настояване държавата да  вземе решение за изграждане на втора кабинкова линия над Банско е насрочен  за 16.30 минути на входа на курорта, като за кратко ще бъде затруднено преминаването по главния път  Симитли - Гоце Делчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.