Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тилърсън определи действията на властите в Мианмар спрямо рохингите като "етническо прочистване"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън определя действията на военните в Мианмар спрямо мюсюлманското малцинство рохинга като етническо прочистване. Подобна категоризация увеличава натиска върху администрацията на президента Доналд Тръмп да обмисли възможни санкции срещу управлението на страната и тези, които са сочени за виновни за кризата.

Държавният департамент обмисляше подобна класификация след еднодневната визита на Тилърсън миналата седмица в Мианмар. Тогава той каза, че ситуацията там има характеристики на престъпления срещу човечеството, но избегна да я опише като етническо прочистване. Сега американският топ дипломат използва този термин, като добави, че САЩ ще продължат да работят с ООН за резолюция относно случващото се в страната.

Междувременно Прамила Патън, пратеникът на ООН по въпросите за сексуалното насилие по време на конфликти, вчера обвини властите в Мианмар за използването на сексуално насилие спрямо жени и момичета като средство за изтребването и премахването на мюсюлманите рохинги. Управлението в страната отрича обвиненията.

Кризата в Мианмар, започнала през август, доведе до масово изселване на малцинствената група в съседната Бангладеш. Смята се, че над 620 хиляди са напуснали Мианмар заради насилието там.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.