Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов беше преизбран за председател на ПП ГЕРБ за следващите четири години

| обновено на 26.11.17 в 16:05
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов беше преизбран единодушно за председател на ПП ГЕРБ за следващите четири години на четвъртия конгрес на партията.

За него са гласували всички 1084 регистрирани делегати на приключилия четвърти конгрес на ГЕРБ. Негови заместници отново са Цветан Цветанов, Димитър Николов и Йорданка Фандъкова,  Бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев беше избран за председател на Контролната комисия на партията. 

В Изпълнителната комисия на мястото на Цецка Цачева, за член беше избрана Даниела Дариткова.
Обяснението на Димитър Главчев - премиерът е свикнал да го определя като председател, затова той станал председател на контролната комисия. Председателското място в Изпълнителната комисия по право е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Най-важният форум на партия ГЕРБ приключи с две основни послания - коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" трябва да изпълни своя 4-годишен мандат, и второто основно послание е, че ГЕРБ никога няма да се коалира с БСП. 

В словото си Борисов заяви, че от завист опозицията атакува властта и са немислими предсрочни избори.
Сега точно се сетили за председателството да искат. Как си го представят физически. Предсрочни избори със служебно правителство без парламент, пленарни заседания, Европейски парламент с български, който отсъства. Или Западните Балкани с , моите уважения, професор Герджиков премиер.
Трябва много активни, и в парламента, и в правителството да се поддържаме с колегите от Патриотичния Фронт.

Бойко Борисов беше категоричен:
Няма сфера, в която да сме по-добре.
и се обърна към опозицията.
Все пак да им напомня на тези, които говорят за предсрочни избори, че тези избори струват 50 милиона. Те не искат да има успешно председателство. Те, ако могат да го провалят, ще го провалят. 
 
От ГЕРБ приеха декларация, с която се затвърди позицията на политическата никога да не се коалират с БСП. Декларацията пред делегатите прочете Димитър Главчев.
Заявяваме категорично, че не желаем да се коалираме с БСП, не само днес, но и в бъдеще, защото имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България. Защото имаме различни представи за политически морал и ценности, защото ние сме модерната, европейска партия у нас, чийто глас се чува и в Европа.


По-рано пред делегатите обръщение направи заместник-председателят на Европейската народна партия Дара Мърфи

Ние имаме различни проблеми във всяка отделна държава, но въпреки това сме много щастливи, че председателството на ЕС ще бъде в ръцете на един такъв политик, който подкрепя много важни европейски ценности, като разбирателството, като сътрудничеството, като стремежът да работим заедно… Това ще е изключително важно за огромното население на Европейския съюз.


Според Борисов опозицията не иска успешно европредседателство и ако могат да го провалят, ще го направят. Ако има предсрочни избори, те ще струват на страната 50 милиона лева, които сега властта е отпуснала за коледни добавки на пенсионерите - каза още премиерът. 
И още: Алтернативата на ГЕРБ е управление на БСП с ДПС. Борисов защити столичния кмет Йорданка Фандъкова, заради провеждащия се в София протест с искане на оставката й. По думите на Борисов - това са стотина души, в това число и от БСП, които са излезли да протестират. 
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък подчерта в отчета си, че партия ГЕРБ в коалиция с "Обединените патриоти" са гарантирали единственият успешен път на страната ни, а именно европейския.
Опозицията искат да дискредитират страната ни, искат постоянно да говорят против политиките, които прави страната ни. Това обаче, което е изключително важно да знаем, че ние няма да направим отклонение от политиката, свързана със силна и обединена Европа. Силата, която има Парламентарната група на ГЕРБ, сега, в момента, дава възможност да дадем гаранция за успешния мандат, четиригодишен на Бойко Борисов като министър-председател на България, и успешните министри, които имаме днес в кабинета "Борисов 3".
От партията призоваха за етническа толерантност и забраниха езика на омразата.

На форума присъстваха двама от съпредседателите на "Обединените патриоти" - коалиционни партньори, Валери Симеонов и Волен Сидеров. Пред делегати говори Сидеров, който пожела пълен мандат на управленската коалиция. 
Той посочи, че до момента никой от европейска страна не е казал нещо срещу участието на патриотите във властта. Сидеров призова за разбирателство в коалицията:

Успехът на това правителство зависи от нас. Нито външните нападки, нито опозицията са в състояние да ни събори, ако ние сами не се съборим. Надявам се, че умът и разумът ще надделеят и това няма да се случи. От страна на патриотите гарантирам да бъда, както бях досега - човекът, който да координира - ние сме три различни партии, с три различни физиономии, но еднакво опитни, еднакво вече преживели и опит, и грешки, за да знаем, че занапред не трябва да правим грешки, така че правителството да изкара своя мандат.

Финансовият министър Владислав Горанов очаква брутният вътрешен продукт да достигне сто милиарда лева за тази година. На конгреса на ГЕРБ Горанов отчете висок ръст в икономиката и в потреблението.

За тази година вероятно ще достигнем 100 милиарда брутен вътрешен продукт - нещо нечувано при влизането ни в ЕС, когато той номинално беше почти на половината. За последните 10 години, през които през по-голямата част управлява ГЕРБ, реалната конвергенция на брутния вътрешен продукт достигна от 28 на близо 50% от средния брутен вътрешен продукт на глава от населението в Европа. Ръстът на потребление, който е почти 5% и се очаква да продължава да бъде основен двигател от следващата година


Най-важният форум на партия ГЕРБ посрещна 1200 делегати и над 150 гости от страната и чужбина. 

Редовното отчетно-изборно национално събрание на политическа партия ГЕРБ се проведe в Интер Експо център.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.