Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Частните пенсионни дружества вече управляват близо 12.4 млрд. лв., като за една година активите им са се увеличили с почти 2 млрд. лв, информира СЕГА. Това сочат последните данни на Комисията за финансов надзор към края на септември. Само универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват най-много хора - всички работещи в масовата трета категория труд, родени след 1959 г., са минали вече 10 млрд. лв. За сравнение към края на м.г. активите на деветте универсални пенсионни фонда бяха 8.9 млрд. лв.

Според данните на КФН средната сума за втора пенсия, която е натрупана по индивидуалните партиди на осигурените в универсалните фондове, е 2792 лв. към края на септември. Миналогодишния септември средната натрупана сума бе с 379 лв. по-малка. Реалните суми за всеки осигурен зависят изключително от това на какви доходи се осигурява човек и колко дълго и често е правил вноски, но все пак обобщените от КФН данни дават общата картина.

Виж повече

Фирми за бързи заеми подвеждат с такси и лихви, предупреждава СЕГА. Фирмите за бързи кредити продължават да налагат неравноправни клаузи, с които ощетяват своите клиенти. Това е установила Комисията за защита на потребителите. Един от по-новите трикове е, когато заемополучателят се забави с вноската само за ден, веднага да му се изпраща уведомление за просрочие и да му бъде начислена такса за известяването. Някои компании продължават да подвеждат клиентите си за лихвените условия и не им разясняват колко точно пари трябва да върнат в края на договора. Друга порочна практика са неясните и обтекаеми формулировки, с които дружества объркват потребителите и ги поставят в риск.

Виж повече

Арестуват по 500 коли на ден, извежда в заглавие МОНИТОР. По около 500 коли биват закопчавани дневно със скоби заради неправомерен престой в платените зони за паркиране в градовете у нас. Повече от половината от „арестуваните“ автомобили са в София. Над 340 коли освобождават срещу съответната глоба от 30 лв. всеки ден служителите на Центъра за градска мобилност в столицата. От началото на годината до края на октомври общо 102 922 автомобила са задържани принудително. В началото на октомври бе въведена зелена зона в районите „Лозенец“ и „Средец“. В „Средец“ бяха разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни, а в „Лозенец“ вече има 3500 места за платено паркиране.

Виж повече

В центъра на София протестиращи поискаха оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова за "цялостно творчество", пише СЕГА. Организаторите на събитието, наречено #ДанчеСлез, посочиха, че управлението на Фандъкова е белязано от некачествени ремонти, неизползваеми и опасни велосипедни алеи, унищожаване на недвижимото културно наследство, скъп и лош градски транспорт, мръсен въздух, презастрояване и съсипване на зелени площи. Инициатор на протеста е гражданското движение "Спаси София", а в него се включиха и сини, и червени общи общински съветници - от БСП и от Реформаторския блок. В събота Фандъкова коментира в аванс, че протестът е чисто политически.

Виж повече

"3 г. на един и същи адрес вкарва детето в първи клас", четем в 24 ЧАСА. Водещ критерий при кандидатстване в 1-и клас в София ще е близостта до училище, като за първи път се въвежда условието за уседналост. Това съобщи директорката на 125-о училище “Проф. Боян Пенев” в София Венелина Николова, която е в работната група към общината. Родителите ще бъдат разделени на 4 групи. В първата са тези, които в последните 3 години не са си сменяли адресната регистрация и живеят в района на училището. Втората група са родители, които през последната година не са сменяли адреса, но в предишните между 1 и 3 г. са имали промяна. В третата попадат тези със сменен постоянен адрес в периода до 3 г. назад. Последната група е на останалите, които може да са от района, но може и да не живеят близо до училището.

Ако броят на кандидатите е повече от местата, тогава се прилагат 4 допълнителни критерия – над 50% ТЕЛК на детето, първолак без двама родители, по-големи брат или сестра в същото училище и ако кандидатът е карал подготвителна група в училището. Още не е ясно кой от тях ще е с по-голяма тежест. Критериите ще са единни за всички училища в София, те вече нямат право да прилагат свои.

Виж повече


За 20-минутно закъснение за час учениците вече получават 1/2 отсъствие, пише МОНИТОР. Това предвижда Наредбата за приобщаващо образование, обнародвана в Държавен вестник. Досега се пишеше 1/3 отсъствие при закъснение от 15 минути, а при по-дълго забавяне учителите имаха свобода на действие, като можеха да напишат и цяло отсъствие. Промените са в интерес на ученика, но не и в полза на добрата дисциплина, коментира директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. „Все пак учениците отиват на училище, не за да закъсняват, а за да присъстват и участват в учебните часове“, добави той. Според наредбата ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини - по медицински проблеми, заради участия в състезания, конкурси олимпиади или други подобни изяви, както и по искане на родителя. Детето може да е извън класните стаи до 3 учебни дни при мотивирано писмено заявление от майката или таткото до класния ръководител. Ученикът има право и на още 7 дни отсъствие по молба на родителя, само че тогава вече е необходимо разрешение на директора.
Виж повече

10% от всички деца в България се раждат недоносени, сочи репортаж в ТРУД. С годините се наблюдава постепенно увеличаване на преждевременните раждания, обяснява д-р Донка Узунова, началник на отделението по неонатология в болница “Шейново”. Лечебното заведение е третото в страната по обем приемани раждания и разполага с 11-12 кувьоза и с 5 апарата за специално обдишване. Те обаче не са достатъчни предвид появата на все повече недоносени бебета. Неонатологията не е просто медицинска специалност, а призвание, грижа, помощ, съпричастие”, по думите на д-р Узунова. Доброто оборудване с консуматив и апаратура, както и последващите грижи, са от изключителна важност за минимализиране на последващи увреждания и инвалидизация на недоносеното детето.

Виж повече

Всеки трети аборт у нас е на жена, която вече има поне едно дете. „Немалка част от абортите са на жени, които вече имат деца, може би около 30% от случаите на прекъсната бременност са поради тази причина“, обясни пред МОНИТОР председателят на Сдружениe „Избор за живот“ Ивайло Тинчев. Данни на Регионалната здравна инспекция в Пловдив показват, че 33.3% от прекъсналите бременността си са майки на две деца. Веднага след тях се нареждат дамите, които вече имат едно дете и не искат да раждат второ. 30,6% от тях са направили аборт по желание в болниците в Пловдив и региона през миналата година. Най-много аборти се правят между 18 г. и 28 г., защото това е времето, в което жените мислят за образование или кариера“, обясни Тинчев. Данни от Националната стратегия за демографско развитие показват, че през миналата година 16 340 българки са прекъснали бременността си по собствено желание.
Виж повече

Броят на хората с хранителни разстройства в България расте, предупреждава за опасната тенденция ТРУД. Освен анорексията и булимията, орторексията е новото заболяване, което набира скорост у нас, съобщи специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. По официални данни за 2016 г. броят на хората с хранителни разстройства в страната е над 200 000 души, но в действителност страдащите са над 400 000. Статистическите данни показват, че само през последните години броят на страдащите от нервна орторексия е нараснал няколко пъти. Болестта засяга най-често хора от 30 до 50 години и води от анемии до пълна загуба на жизненост. Тя е патологичен стремеж за консумация на единствено здравословна храна, а за такива се приемат единствено биохраните и екологичните производства. При орторексията постепенно не само газираните напитки изпаднат от списъка с храните, но и продукти като червеното месо и рибата. Така “здравословният” начин на живот се изражда в заболяване, предупреждават специалистите.
Виж повече

На фона на обявените от Министерството на туризма десетки хиляди чужденци, посещаващи България за лечебен туризъм, данните на здравната каса сочат по-различна картина, съобщава СЕГА. Интересът към планово лечение у нас, покрито с публични средства, т.е. не от джоба на пациента, е нулев от страна на гражданите на ЕС. През 2016 г. случаите на пациенти от държави - членки на ЕС, лекувани у нас с т.нар. формуляр S2, са едва четирима. Трима германци и белгиец са се възползвали от възможността, която дава европейското законодателство. Според евродирективата, ако дадена държава не плаща дадена терапия или ако достъпът е затруднен заради големи листи на чакащи, на пациента може да се осигури лечението в друга страна членка. Тъй като едва ли у нас има лечение, което да не се осигурява в Германия, вероятно немските граждани са дошли у нас заради дълги листи на чакащи там. Според евродирективата лечението се плаща по местните цени, т.е. германската здравна каса е платила на нашата НЗОК по българската тарифа.
Виж повече





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21

След 15 г. довършват храм в Южния парк с 3,5 млн. лв., отпуснати от МС

Правителството отпусна средства за доизграждането на храм "Св. вмчк. архидякон Стефан" в Южния парк в София .   Средствата са в размер на 3,5 млн. лв. и се предоставят по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. Те  са дори повече от сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит...

публикувано на 27.03.24 в 12:46

Двама са в "Пирогов" след тежко ПТП на бул. "Никола Мушанов" и "Възкресение"

Двама души са настанени в "Пирогов" след тежък пътен инцидент в София. Сигналът е подаден в 19:50 часа във вторник, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. На кръстовището между булевардите "Никола Мушанов" и "Възкресение" са се ударили два леки автомобила. 9 минути след подаването на сигнала спешен екип е..

публикувано на 27.03.24 в 11:55