Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще върне без подпис папката с предложението на ГЕРБ за приватизацията

| обновено на 28.11.17 в 17:09
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП ще върне без подпис папката с предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията за отпадане на давността при разследване на приватизационните сделки. Това обяви на брифинг след Изпълнително бюро на партията лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя съобщи, че партията ѝ ще инициира лидерска среща в Народното събрание, на която да се потърси общо съгласие за промяна в Конституцията, с разширен обхват на сферите на разследването. 

Искаме разширяване на обхвата с масовата приватизация, концесии, реституция, обществени поръчки и ролята на силовите групировки през годините на Прехода. Ако ще го направим, да го направим политически отговорно, да обхванем целия Преход, да се подпишем заедно всички и да го правим само с мисълта, че трябва да отговорим на очакванията на хората за справедливост и за възмездие, ако е имало престъпление по това време.

След приемането на бюджета БСП ще поканят ДПС на втора среща за обсъждане на вот на недоверие, добави Нинова.


ГЕРБ ще участва на лидерска среща за промени в Конституцията, както предлага Корнелия Нинова, само ако БСП се явят с готов за внасяне в парламента проектозакон. Според депутата Тома Биков обаче социалистите бягат от промените в Конституцията, защото се чувстват уязвими:

Народното събрание не е аналитичен център. Той е законодателен орган. Ако те имат предложения за законодателни промени, свързани с преразглеждания, ревизия, както го казват те, на Прехода. Само че не виждаме желание от тяхна страна, защото в техния Национален съвет има доста хора, които са участвали в тия процеси.

ГЕРБ и БСП обаче имат обща позиция по темата със субсидиите на извънпарламентарните партии. И двете политически сили обявиха, че няма да подкрепят предложението на партия "Воля" – субсидията за партиите, които са останали извън парламента, но са прескочили 1% електорална подкрепа на последните избори, да е драстично намалена от 11 на един лев.

Безпринципно е това решение. Ако трябваше да се намалява субсидията, трябва на всички с еднакъв аршин, а не, на тези отвън – така, на другите – по друг начин. Ще гласуваме "против" това решение, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Склонни сме и ще обмислим да оттеглим подкрепата си от тези предложения, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Предложенията на партията на Марешки бяха подкрепени от мнозинството в бюджетната комисия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.