Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Воля" влязоха с медицински маски в парламента в знак на протест срещу Иво Христов и Вежди Рашидов

| обновено на 30.11.17 в 12:37


Депутатите от партия "Воля" влязоха с медицински маски в пленарната зала в знак на протест срещу изказвания на депутата от "БСП за България" Иво Христов и на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, които по думите на Марешки обиждат българския народ. 

"Воля" отново протестираха срещу депутата Иво Христов заради скандалното му изказване, че 80 процента от българите са дебили. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни влизането с маски в пленарната зала, за да не се заразят и те с подобни изказвания, както се е случило с Вежди Рашидов.
Докато колегата Иво Христов, поне даде шанс на всички вас, на вашите роднини и приятели за си мислите, че сте от 20-те процента, стигнахме до там, че след това колегата Вежди Рашидов казва, че всички не стават и за чеп за зеле. Нека с обща декларация всички тези неща да ги изхвърлим от политическия ни живот, на всеки един такъв човек да му кажем, че мястото му не е в парламента, да търсим възмездие за честта и достойнството на българските граждани.

За Драгомир Стойнев от БСП поведението на "Воля" принизява българския парламент:
Ако искат могат и с шапки да дойдат, и по друг начин, но това наистина принизява българския парламент. Аз знам, че вие разчитате на "Воля" да гласува Бюджета, че "Воля" стана патерица на управляващите, че "Воля" ви подкрепя във всяко едно отношение, че едно говорят вън, тук правят коренно различно, и че вие имате кворум благодарение на "Воля",  но вие, ако продължавате да толерирате това поведение, тук в пленарна зала и да си затваряте очите, ясно показва, че вие, на вашата основа целите да принизявате българските институции.

Вежди Рашидов се извини за изказаните думи:
След 20 минути говорене изтървах една дума, за която аз вчера имах достойнството и мъжеството, когато човек сбърка да се обърне и да каже: "Моля, простете ми, изтървах се". Не го казах правилно.

Спокойствие в залата се опита да внесе Славчо Велков от БСП.
Смятам, че наистина трябва да забравим за подобно отношение един към друг, ако приемате - долу маските.

От втори опит парламентът събра кворум тази сутрин, за да продължи работата си по републиканския бюджет. Предишното заседание на Народното събрание приключи малко след три часа през нощта. На него депутатите гласуваха част от Държавния бюджет на второ четене.
След полунощ бяха приети бюджетите на Министерството на здравеопазването и на МОН, които предизвикаха най-разгорещени дебати. Парите за силовите структури, Министерството на правосъдието и за съдебната власт също бяха гласувани в късните часове.
Малко след полунощ в пленарната зала се стигна до напрежение заради поредното удължаване на времето. Окончателно бяха приети основните параметри на финансовата рамка, както и бюджетите на част от министерствата и ведомствата. Една от последните спорни точки бяха парите за образование.
Отсъствието на здравния министър Кирил Ананиев и среднощното гласуване на парите за здраве станаха повод за напрежение в пленарната зала. 

Часове преди учените от БАН да покажат недоволството си срещу липсата на достатъчно финансиране от БСП поискаха повече пари за Академията чрез депутата Стоян Мирчев:
Защото г-н Борисов не можеш да го сложиш на една равна линия със знанието, а Винету не знае какво е наука. 

В началото на дебатите по Бюджета Йордан Цонев от ДПС предупреди, че икономиката прегрява, а през разходната част на план сметката не се вземат мерки срещу тази тенденция:
Ако обаче растежът бъде насочен през инвестициите, тогава има възможност растежът да бъде ускорен до 6-7 %. 

От левицата логично представиха исканията си за прогресивна подоходна скала, а Менда Стоянова от ГЕРБ ги репликира:
И ако господата отляво бъдат на власт, 2014-а година ще ни се види слънце.
Предстои през деня да бъдат гласувани текстовете, свързани с държавния дълг.


Още по темата

Депутатите продължават и днес работата си по финансовата рамка за 2018-а

Депутатите продължават и днес работата си по финансовата рамка за следващата година. Пленарната зала отхвърли исканията на опозицията за увеличаване на средствата в Селскостопанската академия и Агенцията по градушките. Част от предложенията бяха..

обновено на 30.11.17 в 13:34