Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официалната позиция на НС за европредседателството: Приоритет е интеграцията на Западните Балкани в ЕС

| обновено на 01.12.17 в 12:01
Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите гласуваха официална позиция на парламента по проекта на Програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Основният приоритет е свързан с приемането на финален документ за Западните Балкани на срещата на върха в София, който да потвърди политическата воля на ЕС да приобщи страните от региона.

В одобреният проект се възлага на министрите да информират ресорните комисии за напредъка на приоритетите, а резултатите от заседанията на ЕС да бъдат представени в парламента. Парламентът не прие проекта на ДПС - да се възложи на правителството да работи за приемане на балансирани решения за запазване на единството между страните на ЕС. 

Депутатът Йордан Цонев припомни колко е важно да се дебатира сигурността в региона и ролята на Република Турция:
Без стабилност в Турция, без Турция - демократична и приобщена към европейските ценности, никаква стабилност на Балканите не може да има. Ние искаме да фокусираме това, Европа да продължи преговорите, да продължи този механизъм на сътрудничество, защото това е инструмент за демократизация на Турция.
Джема Грозданова от ГЕРБ уточни:
Вярно е, че Турция води преговори с ЕС от 2005-а година, но събитията от юли 2016-а много промениха вътрешно-политическата обстановка, както и отношенията на Турция с ЕС. Да не забравяме, че фокусът на Българското председателство са Западните Балкани.

Депутатът от "БСП за България" Кристиян Вигенин заяви:
Мисля, че тази дискусия днес е една голяма крачка напред в ангажирането на българския парламент с европейските теми.

Българите остават най-големите еврооптимисти, това коментира депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева по време на дебата. Тя посочи, че страната ни трябва да отговори на очакванията на всички българи във връзка с предстоящото събитие. Одобрението за евроинтеграцията на страната ни се запазва в рамките на 50 на сто, образът на ЕС е положителен за българите, като демократичен го възприемат 63 процента, а като закрилящ и солидарен 52 процента. Вярвам, че на прага на първото българско председателство на Съвета на ЕС в този отговорен период ние ще допринесем затова да отговорим на очакванията на българските граждани за утвърждаването на общият ни европейски дом.


В официалната позиция Народното събрание предлага на Българското правителство при приемането на окончателната програма да вземе предвид определени теми по краткосрочни и дългосрочни приоритети за Европейския съюз и за България. Сред тях са запазване на Кохезионната политика, утвърждаване на Общата селскостопанска политика и постигане на съгласие за финализиране на реформата на Общата европейска система за убежище с цел прилагането на целенасочени мерки за предотвратяване на незаконната миграция и трафика на хора. 


На правителството се препоръчва да изведе на преден план борбата с организираната престъпност и тероризма, както и приемане на нова правна рамка за функционирането на Шенгенската информационна система.
Предвижда се подкрепа в областта на общоевропейски образователни програми, включително програмата "Еразъм +", и за Европейския стълб за социалните права. Необходими са и усилия за ускоряване на процеса на доизграждане на Единния цифров пазар.
В документа се изисква министрите да информират редовно ресорните парламентарни комисии за напредъка по реализацията на приоритетите на Българското председателство, а резултатите от заседанията на Европейския съвет да бъдат представяни в Народното събрание.

Парламентът заявява готовност да взаимодейства с правителството по всички важни теми и планирани инициативи, като припомня още веднъж заявената готовност и отстояваната досега политика за търсене и постигане на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили по въпросите на Българското европредседателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.