Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Блеър: Брекзит представлява риск за северноирландския мирен процес

Тони Блеър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че Брекзит излага на риск северноирландския мирен процес с перспективата за "твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия. Тони Блеър бе един от архитектите на мирното споразумение от Разпети петък през 1998 година.

Членството на Великобритания и Ирландия в ЕС бе от ключово значение за постигането на сделката през 1998 година, заяви Тони Блеър в предаване по Би Би Си Радио 4. Свободното движение през ирландската граница на хора, стоки и услуги бе изключително важно за постигането и прилагането на споразумението и перспективата за "твърда граница“ представлява истинско предизвикателство за мирния процес, като е трудно да се види на този етап как проблемът ще бъде решен, отбеляза бившият британски премиер. Ако обаче не бъде постигнато споразумение в Брюксел по ирландската граница отново могат да се въведат митнически проверки. 

Тази сутрин по телевизията на Би Би Си, ирландският външен министър Саймън Ковъни предупреди, че "твърдата граница" може да се окаже "съпътстваща щета" в резултат на Брекзит. Ковъни посочи, че всеки лош изход от преговорите по Брекзит ще се отрази най-вече на Ирландия и Северна Ирландия, ето защо Дъблин настоява за ясна позиция от страна на властите в Лондон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.