Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници заведоха дело срещу решение на Тръмп да намали защитената територия в национален парк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Природозащитни организации заведоха дело срещу решение на американския президент Доналд Тръмп да намали защитената територия на национален обществен парк в щата Юта. Администрацията във Вашингтон се очаква да бъде съдена и от местни племена след подобно решение за намаляване протекциите спрямо друга територия в същия щат.

По време на гостуване в Солт Лейк Сити, щата Юта, президентът Тръмп обоснова постъпката си със своето желание, по думите му, да върне правата за земята на гражданите. Той каза, че решението на предишни администрации да превърнат големи площи в защитени територии и така да забранят дейности като копаене за природни ресурси и строеж на пътища е било прекрачване на правомощията на федералната власт.

Сега той обяви 85 процента намаляване от защитената територия на парка "Беърс Иърс" и половината от "Стеъркейс-Ескаланте". Досега територията на всеки от двата парка бе над 5 милиона декара.  

Те получиха статут на защитени от президентите Барак Обама и Бил Клинтън. При настоящия президент тези паркове попаднаха в списък сред 27 обществени природни площи, чийто статут е преразглеждан по заповед на държавния глава.

Местни бизнеси приветстваха промяната, докато природозащитни организации и племена в региона заявиха готовност да я оспорват в съда, като конкретно обявяването на намаляване на парка "Беърс Иърс" бе описано от племенни лидери като още една обида към коренното американско население.

През деня в понеделник около три хиляди излязоха на мирен протест в Солт Лейк Сити срещу действието на президента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.