Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БСП за България" внесе искане за детайлни разисквания за държавния дълг

Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група "БСП за България" внесе искане за детайлни разисквания за държавния дълг. По време на парламентарния контрол Румен Гечев предаде списъка с 62 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева


В отговор на въпрос от БСП за състоянието и управлението на държавния дълг, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че покриването на предстоящите по-големи плащания по външния дълг се изпълнява чрез стриктна бюджетна политика:

Покриването на предстоящите по-големи плащания по дълга след 2020 се осигурява чрез поддържане на  високи нива  на фискалния резерв, с политика на стриктна бюджетна дисциплина и мерки за повишаване на събираемостта. Два милиарда, които изтеглихме през 2016 година, за радост не се наложи да бъдат използвани като буфер във връзка с преминалия стрес-тест и оценката на качеството на активите на финансовата система. Те останаха и с част от тях се погасиха 950 милиона евро през лятото на 2017-та -  затова се вижда и тенденцията за намаление на размера на държавния дълг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.