Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Инспекцията по труда може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратени договори

| обновено на 13.12.17 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Главната инспекция по труда ще може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратяване на трудовите правоотношения, решиха окончателно народните представители. Това ще става от 31-ви март 2018-а. 

Народните представители окончателно решиха прехвърляне на предприятие да става само ако работодателят е изплатил всички дължими, но неизплатени заплати, обезщетения и осигуровки. Задължението важи и за работници и служители на трудов договор с прекратени трудови правоотношения до три години преди прехвърлянето на предприятието. 
Заместник-председателят на групата на БСП за България Крум Зарков очерта ползите от приетите текстовe.
На Главната инспекция по труда да помоли съда да започне процедура по несъстоятелност в случай, че не са изплатени заплати на повече от една трета на работниците. Това е особено важно, тъй като това отваря достъп на Фонда към фонда на тези работници тогава, когато един работодател въпреки своето законово задължение, не го изпълнява и не поисква съответната процедура - процедура, която, напомням, е оздравителна такава, тоест добросъвестният работодател би трябвало да я поиска.

С промените в Кодекса на труда работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, няма да  могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. 

Право на гарантирани вземания вече имат всички работници, в определено предприятие, независимо колко време са работили там и на какво работно време - уточни Светлана  Ангелова от ГЕРБ

Тези, които са с трудови правоотношения към момента на вписване в Търговския регистър на решението за откриване на производството по несъстоятелност и тези, които имат прекратени трудови правоотношения.


Прехвърляне на дадено предприятие вече ще може да се прави само ако работодателят е изплатил всички дължими заплати, обещетения и осигуровки. Крум Зарков от БСП подчерта:

Доста сериозна преграда на така нареченото "прехвърляне на клошар". Създава се ново условие за неплатежоспособност. Когато задължения за изплащане на трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците не са изпълнени, това вече ще е условия за обявяване на съответното предприятие в неплатежоспособност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.