Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Турция прекратиха взаимните визови ограничения

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Турция прекратиха визовите ограничения, които си наложиха взаимно преди два месеца. В същото време турският президент Реджеп Ердоган се обяви за подобряване на отношенията и с Европейския съюз, които се влошиха значително през изтичащата година. 

Държавният департамент спря издаването на визи за турски граждани през октомври, след като служител на американското консулство в Истанбул бе задържан от турските власти и обвинен в подривна дейност.

Напрежението между Вашингтон и Анкара беше повишено до миналия месец, когато двете страни облекчиха рестриктивните мерки.

Днешното решение на департамента дойде след уверение от Турция, че американските дипломатически служители са в безопасност.

Финансовите пазари реагираха на новината със стабилизиране на курса на турската лира спрямо щатския долар.

Другата стъпка на американската дипломация може, макар и не по волята своите автори, да допринесе за допълнително подобряване на позицията на Турция в международната политика.

Става въпрос за решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството си там.

Общата позиция срещу американското решение може да послужи за подобряване на отношенията между Турция и ЕС, заяви днес държавният глава на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Тези отношения се влошиха преди конституционния референдум в Турция през пролетта, когато Германия и Холандия попречиха на Ердоган да агитира сред сънародниците си на тяхна територия.

Днес обаче Ердоган похвали Германия за позицията й относно Йерусалим и не изключи скорошно свое посещение в Берлин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.