Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Продаваме трюфели, гълъби и якета след празниците, пише МОНИТОР. Сезонът на подаръците отминава, идва времето за отърваване от нежеланите дарове. Най-подходящо е да ги пуснем за продажба в сайтовете за търговия в интернет. Сред най-интересните предложения в онлайн пространството са трюфели, маркучи, гълъби, роботи, джаджи и различни дрехи, показа справка на изданието.

Обява от 26 декември гласи: “Беше ми подарена за празниците, но нямам място къде да я сложа.” Става въпрос за нова стъклена рамка за снимки. Цената на нежелания подарък е 15 лева. В категорията подаръци, които няма да се харесат на всички, влиза и предложението за пресни трюфели за лична консумация и за обучение на кучета. Сортът „Бял“ е най-скъп и на цена от 40 лева за 10 гр., а най-евтин е „черен летен“, който върви по 15 лева за 100 гр. В интернет се въртят и обяви на белослатински гълъби. Собственикът им от плевенския квартал „Дружба“ иска 30 лева за два гълъба които са чифт от 2016 г.

Освен че подаръците може да не се харесват или да няма място за тях, те може и да не са по мярка. Продавач от Трявна е пуснал кожуха си на цена от 99 лева. Купен бил от Англия, но не му ставал и затова решил да го продаде. Друга обява от същия град предлага т.нар. ескимос за новородени – цял пухен тоалет за бебето, а продавачката му иска 15 лева.

Виж повече

През 2018 г. работим 12 дни по-малко за държавата, изчислява МОНИТОР. Анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ) са изчислили, че тази година ще трябва да отделим четири месеца, за да попълним нашия дял в държавната хазна. През 2018 г. денят на свободата от правителството ще настъпи на 4-ти май, коментира Петър Ганев от института пред БНР. Миналата година датата е била 16 май, което означава, че 12 дни по-рано ще настъпи денят, в който вече няма да мислим за данъци. Ако условно приемем, че дотогава сме работили само за хазната, след това ще работим единствено за себе си, като ще преразпределяме 36% приходи.

Виж повече

НАП ще отказва данъчни облекчения при просрочен дълг към хазната, предупреждава СЕГА. 2018 г. започна без резки промени в налозите. По-голямата част от новите разпоредби в данъчните закони, които влязоха в сила от 1 януари, целят прецизиране на текстове и запушване на пробойни при облагането. Единственото увеличение на данъчни ставки е при акциза на цигарите. То обаче е предизвестено от графика, който България се ангажира да спазва, за да догони минималните за Европейския съюз нива. В резултат на повишението на акциза този път за разлика от други години повече ще поскъпнат цигарите родно производство вместо вносните. Средното увеличение за кутия български цигари ще бъде около 15 стотинки, докато повечето вносни марки ще запазят цената си. Със сигурност ще поскъпне наргилето. Тази мода в пушенето досега бе извън акцизното облагане, но от 1 януари вече е със ставка 152 лв. на килограм. Затяга се и контролът върху доставките на цигари и други акцизни стоки чрез куриер или пощенски пратки, като изпращачите се задължават да подписват деклариции, че са платили дължимите налози и стоките са с бандерол.

Виж повече

Жените над 100 години са повече от мъжете столетници, научаваме от ТРУД. В Пловдивско жените, които живеят повече от век са три пъти повече. В Благоевградско съотношението също е близо 3 към 1 в полза на жените. Малко по-малко, но близо два пъти повече, са и в смятания за най-дълголетен регион на България – Смолянска област. Петима столетници в община Стара Загора изпратиха 2017 година – три са представителки на нежния пол. По данни на Националния статистически институт, най-много столетници живеят в Благоевградско, Софийско, Кърждалийско, Пазарджишко и Плевенско, а най-малко във Видинско. Репортерите на “Труд” в страната установиха, че в област Благоевград има общо 14 столетниците, което я нарежда на призовите места по брой на дълголетници. Според данните жените в Пиринско явно са по-жилави и издръжливи, бройката на столетничките е 11, а на мъжете – 3.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33