Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени ще изследват отново кости, за които се предполга, че са на Хаджи Димитър

Костите, за които се предполага, че са на войводата Хаджи Димитър и се съхраняват в историческия музей в Сливен, отново ще бъдат изследвани от учени от Национален парк-музей "Шипка Бузлуджа". Целта е да се установи дали тленните останки са на войводата или на друг участник в четата.

Историческият музей в Сливен ще даде пълен достъп на изследователите до съхраняваните кости. Според директорът на музея Николай Сираков тленните останки са изследвани вече три пъти: от БАН през 1935 година, от Държавна сигурност през 1954 година и миналата година от антрополога академик Йордан Йорданов. Според становището на академик Йорданов и първите две изследвания, това не са костите на Хаджи Димитър:

И неговото становище, което е писмено и ние го притежаваме, е, че това не могат да бъдат костите на Хаджи Димитър тъй като по описанията той е бил нисък и много силен, а тези кости са на млад човек, който е на 18-20 години. Хаджи Димитър е бил убит на 28 години.

Според историческите източници, първа майката на войводата е потвърдила, че това не са неговите останки.

Изследователите ще търсят жени от рода на Хаджи Димитър за вземане  на сравнителен ДНК анализ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.