Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилието у дома се възпроизвежда и в училище - как да го предотвратим

Днес се състоя съвместна среща на сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола”, Фондация ПУЛС - Перник, Фондация „Български център за джендър изследвания”,  Националната мрежа за децата и други. Темата на срещата беше „Да подкрепим знанието и човечността с подкрепа за ратификацията на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие."

Истанбулската конвенция въвежда цялостна правна рамка от мерки за превенция и защита от двете най-широко разпространени форми на насилие - насилието над жени и домашното насилие. Осигурява се защита на жертвите и техните деца, извършва се наказателно преследване на извършителите, обезщетяване на пострадалите. Тук конвенцията не дели лицата по пол в биологичния смисъл, не поставя жените в привилегировано положение. Не слага предпоставки кой може да бъде извършител и кой пострадал, мъж или жена. Конвенцията предвижда високоефективна защита - разширена давност, бързина на мерките, всестранен отговор от страна на общността, ангажиране на институциите, контрол върху поведението на частните лица. Не се считат за оправдание или смекчаващи вината обстоятелства културата, обичаите, религията, традициите и честта след извършване на насилие - коментира юристът Албена Койчева.

Във връзка с разгорещените дебати и кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, експертите коментираха, че тя не въвежда така наречения „трети пол“ и че всички тези твърдения са основани на неразбиране. Присъстващите обясниха, че текстовете на конвенцията не целят да подронят българските традиции.

Знаем, че децата са най-уязвимата група от нашето общество и често стават жертви на насилие, както у дома, така и в училище.

За съжаление, насилието у дома се възпроизвежда и в училище. Това води до деструктивен образователен процес. За да предотвратим насилието в училище, трябва да работим не само на ниво училище, но и на ниво семейство. В Истанбулската конвенция се говори за промяна на учебните програми и материал, с оглед намаляване на насилието, тормоза и агресията, каза Стефан Лазаров от „Национална мрежа за децата“

Давид Кюранов, координатор на националната кампания „Да бъдеш баща“ допълни:

Когато мъжете са до своите деца и ги подкрепят, това изключва насилието. Това води до развитието на успешни деца и следователно на успешно общество в бъдеще. Ние казваме: моят дом е моята крепост и вас не ви интересува какво се случва вътре. Напротив, всички излизаме от този дом, отиваме в училище, в университета, работим, моделите се възпроизвеждат. Всички страдаме от това. Страдат най-вече децата.

Въпреки че напоследък забелязваме повече случаи на мъже, които стават жертва на насилие у дома, жените по-често страдат от  тормоз. Кои са първите стъпки, които жертвите на насилие трябва да предприемат?

Първата стъпка е жертвата да се махне от жилището, за да не ескалира случаят. Да отиде при своя личен лекар, ако става дума за физическо насилие и да си извади медицинско. Да съобщи в полицията и да се обади на горещата телефонна линия. Тя е денонощна, коментира Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на "Български фонд за жените".

Гореща линия за пострадали от насилие: 0800 1 8676 и 02/9817686.

Национална телефонна линия за деца - 116 111.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18