Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия, извежда в заглавие СЕГА. Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват. Това става ясно от концептуален модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Моделът е изпратен за становища до социалните партньори, а към изготвяне на конкретни законови промени ще се пристъпи след 15 януари - предложенията в момента са на съвсем ранен етап. Въпросът обаче не търпи отлагане, тъй като не е уреден в съществуващото законодателство, а вече има категории българи, за които плащането трябва да започне.

Скъп ток удря работници и заплати, пише ТРУД. Фирмите ще бъдат принудени да започнат да съкращават работници и да намаляват заплати заради поскъпването на тока за бизнеса, предупреди Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. Към момента бизнесът плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. Много компании, които са на свободния пазар на електроенергия, обаче вече са получили предизвестия от доставчиците си, че вдигат цената с от 30 до 60%. За някои поскъпването вече е в сила от 1 януари, а за други то ще стане факт от 1 февруари, обясни Велев. В същото време двата основни производители на ток – АЕЦ „Козлодуй“ и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, от които търговците купуват, са повишили цените с едва 5% за последните девет месеца.

Започват проверки за фиктивен персонал в болниците, информира СЕГА. Здравното министерство започва проверки в болници, за които има данни, че са наели фиктивно персонал, за да отговарят на изискванията на здравната каса за покриване на стандартите за сключване на договори. В болницата в Белоградчик, която е пред фалит, работят лекари и медицински сестри с фиктивни трудови договори, които никога не са стъпвали там. "Действително, на много места, включително и в държавните болници, в които влязохме изненадващо на проверка, установихме, че персоналът, който трябва да бъде вътре като лекари, сестри и санитарки, не е на работното си място", коментира здравният министър Кирил Ананиев.

22 955 празни места в университетите, сочи МОНИТОР, като цитира справка, предоставена от Министерството на образованието и науката за „Монитор“. Така на практика средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран. За пореден път се затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши училища е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети. 16 159 пък е бил план приема в частните университети,като около половината не е реализиран – 8974. Университетите обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата, коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Друга причина за многото незаети места е завишеният план – прием в специалности като икономика, право и национална сигурност.

Поне до края на януари няма да има мерки срещу мръсния въздух, прогнозира СЕГА. Докато софиянци нямат спасение от мръсния въздух, плахата програма с мерки на Столичната община не може да изплува от бюрокрацията на "Московска". Вчера председателят на комисията по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева съобщи, че докладът с мерките ще бъде разгледан в комисия по околна среда на 16 януари. Малко по-бързо реагира транспортната комисия, която ще го обсъжда днес. Заседанието на СОС обаче е планирано чак за 25 януари, което значи, че до края на месеца няма шанс да има по-евтин транспорт и по-скъпа синя зона. 

По време на БГ председателството: Качваме евроделегатите на електромобили, четем в МОНИТОР. Делегатите, пристигащи у нас за участие във формите в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, ще могат да използват електромобили, давайки пример със своята съпричастност към опазването на природата. За целта 15 такива возила ще бъдат паркирани пред Терминал 2 на Летище-София и още от утре ще са в очакване на гостите. Шофьорите ще извозват в следващите шест месеца евроделегатите до хотелите, определени за тяхното настаняване в столицата. Заради официалното откриване на европредседателството и свързаните с него събития от утре до петък голяма част от центъра на София ще бъде блокирана. Движението ще бъде ограничено в районите около Народния театър, парламента и МС, както и около НДК.

По новите 35 км от “Хемус” само със 120 км/ч, научаваме от 24 ЧАСА. Новите участъци от АМ “Хемус” ще са с 2 м по-тесни и със скорост до 120 км/час. Така ще се спестят 262 млн. лв. спрямо първия вариант, по който трябваше да се строят. Това става ясно от инвестиционното предложение на Агенция “Пътна инфраструктура”. Първият участък е с дължина 15,26 км, стартира малко след Ябланица - от село Брестница и е до пътен възел “Дерманци”. Вторият, с дължина 19,29 км, започва от Дерманци и свършва при пътен възел “Каленик”. Общата дължина е 34,46 км.
Първоначално от закритата вече Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти”(НКСИП) предложиха т.нар. червен вариант. Той предвиждаше път с широчина 29 метра и скорост 140 км/час. Това обаче изисквало значителни инвестиции, тъй като теренът е планински, силно пресечен, което предполагало много виадукти и тунели.
Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съобщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:55

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 11:26

БДЖ с промени в разписанието заради ремонта на Централна гара-София

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29