Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След първа среща в Столичната община

Жители на “Красна поляна” и “Овча купел” очакват ефективни мерки срещу мръсния въздух

Столичната община проведе среща с гражданите от кварталите “Красна поляна”, “Разсадника”, “Западен парк”, “Овча купел” във връзка с изключително тежкото замърсяване на въздуха, с повече от 20 пъти над нормата.

Жителите изразиха позицията си, че замърсяването в тези райони не се дължи само на автомобилите, но и на отровните химически отпадъци, които социално слабите граждани, обитаващи Виетнамските общежития и кв.”Факултета”, изгарят в печките си за отопление. 

Пунктовете за вторични суровини бяха посочени също като част от причините за отровния смог. Гражданите коментираха, че настояват в района на кв. “Красна поляна” да се постави измервателна станция, която да отчита замърсяването и стойностите й да бъдат публично оповестявани.

Жителите искат също пунктовете за вторични суровини да бъдат преместени извън столицата, съвестно да се събират отпадъците, които се използват за отопление, да бъдат поставени контейнери, от които отпадъкът не може да бъде изваден обратно.

На срещата от Столичната община предложиха пешеходните зони да бъдат разширени, да бъде ограничено движението на тежкотоварна техника. Съветват в най-замърсените дни да не се използват автомобили и да не се използват печки с твърди горива.

Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда коментира, че безплатен градски транспорт няма да бъде въведен. Специално за кв. “Красна поляна”, “Западен парк”, “Овча купел” ще бъде въведен контрол върху пунктовете за вторични суровини, а отпадъците, които се горят в печките, ще бъдат събирани по-често. От Столичната община обещаха да бъде изготвен анализ за изграждане на местна измервателна станция.

След срещата, гражданите изявиха недоволството си от предложените според общината решения. Те заявиха, че сроковете за изпълнение на мерките са прекалено дълги, а проблемът е сериозен и засяга здравето, затова е необходимо да се предприемат действия веднага.

Нова среща между граждани от замърсените райони и Столичната община се очаква на 24 януари от 12:30 часа в Столичния общински съвет.

Снимките са на жители в засегнатите квартали.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-добра организация на движението в София ще намали вредните емисии

Главният асистент в Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в Техническия университет инж. Илиян Дамянов коментира пред Радио София дали наистина автомобилите са основен замърсител на въздуха в София. Той посочи, че според "Евростат" автомобилите замърсяват между 13 и 17%, а останалите замърсители са битовото отопление и промишлеността...

публикувано на 06.12.19 в 18:43
Лилия Донкова

Лилия Донкова: Промишлена зона може да замести бившия комбинат "Кремиковци"

Район "Кремиковци" избра своя кмет още на първия тур на местните избори. С над 60 на сто спечели гласове това е независимият кандидат Лилия Донкова , подкрепена от партиите ГЕРБ, СДС и ВМРО. Основният й опонент беше кандидатът от БСП Цецка Кочкова. Донкова каза пред Радио София, че ще насочи усилията си най-напред към проблемите около санирането..

публикувано на 06.12.19 в 17:37

Осигуряват прегледи от водещи репродуктивни специалисти в Дните на донорството

Благотворителен коледен базар за двойки с репродуктивни проблеми бе открит централното фоайе на МБАЛ „Надежда“ в рамките на Дни на донорството , които се провеждат за 7-а поредна година и продължават до 8 декември. С набраните средства ще бъдат осигурени 100 безплатни прегледа от водещи репродуктивни специалисти. Инициативата е на..

публикувано на 06.12.19 в 17:25

Д-р Росица Денчева: През последните години животът става все по-визуален

Потреблението и свръхконсуматорството имат много измерения - от това какво пазаруваме до това колко и какви грижи полагаме за себе си и за външния си вид (колко средства отделяме). Съществува ли вечната младост и докъде можем да стигнем в стремежите си към нея. Отговорно потребление или свръхконсуматорство е онова, което ни води към представата ни за..

публикувано на 06.12.19 в 16:50

Ледената пързалка на "Спортна София" отвори врати

За пета поредна година отваря врати ледената пързалка на "Спортна София". За всички любители на зимните кънки, съоръжението ще работи всеки ден от 08.30 до 21.30 часа. В днешния ден ледената пързалка ще работи безплатно за всички почитатели на кънките. През настоящия сезон ръководството на "Спортна София" обявява безплатно ползване на съоръжението, в..

публикувано на 06.12.19 в 16:30
Страница от книгата „Думам ти, щерко (Български празници и обичаи)“ на Анелия Овнарска-Милушева

Анелия Овнарска-Милушева: Свети Никола пуска ледените ветрове, разлюлява морето

В традиционната ни народна култура Свети Никола се почита като покровител на морската шир, на реките, на езерата, на подводния свят. Закриля моряците и рибарите. Затова и в този ден празнуват именно тази хора. Това обасни в ефира на Радио София  Анелия Овнарска-Милушева - етнолог и част и от ансамбъл „Бистрица“.  Но Свети Никола е и повелител..

публикувано на 06.12.19 в 16:10

Гейминг в "облаците"

Историята на конзолите започва през 70-те години на миналия век. Първоначално са предназначени предимно за деца, но сега, близо 50 години по-късно, статистиките показват друго. През 2019 г. най-много са играчите на възраст между 18 и 35 години. Конзолите, на които са играли, са много, но ние се спряхме на тези, които са оставили най-голям отпечатък..

публикувано на 06.12.19 в 15:19