Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлии излязоха на протест срещу системното замърсяване на въздуха в града

| обновено на 17.01.18 в 15:00
Снимка: БГНЕС

В Бургас близо 50 души с маски и плакати протестират пред сградата на Общината срещу замърсяването на въздуха. Декларация с исканията си протестиращите внесоха в Комисията по екология към Общинския съвет.

Хората твърдят, че не вярват на официалните данни на Общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите, според които няма констатирано превишаване на нормите за чистота на въздуха в града.

Настояваме за завишен контрол от Общината и държавните институции, каза Стоян Грозев от организаторите на протеста:

Апаратурата, която я има в момента за измерване на замърсители в атмосферния въздух, далеч не измерва всичките замърсители, които витаят във въздуха.

19 са постъпилите сигнали за неприятни миризми в Бургас от началото на годината досега.

Основните искания са да има независима лаборатория, която да измерва показателите за чистота на въздуха, да бъдат монтирани измервателни уреди на двата завода и те да показват непрекъснато онлайн какви са данните. Да се раздадат и уреди за измерване на чистотата на въздуха на жители на най-засегнатите комплекси - "Изгрев" и "Славейков", а също и на хората в квартал "Долно езерово".

Очаква се от Комисията по екология да изразят становище по исканията на протестиращите.

Бургас е единственият град в България с мобилна лаборатория за измерване на чистотата на въздуха. Още три стационарни измервателни станции отчитат в реално време състоянието на въздуха, заяви зам.-кметът по екология Руска Бояджиева:

Това, което изпълняваме като ангажимент към нашите граждани, е те да бъдат информирани.

От комисията по екология ще организират срещи на протестиращите с държавните контролни органи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.