Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Обявено е високо ниво на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в страната. След Перник в грипна епидемия от четвъртък е вече и област Пазарджик, предупреждава ТРУД. Всеки момент такава ще бъде обявена в Пловдив и София-град; на прага са още Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Разград и Силистра. В Пазарджик от 19 до 23 януари включително се прекратяват учебните занятия, женските и детски консултации, плановите операции, свижданията, съобщи д-р Магдалена Станева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Щамът, който върлува в областта, е „Ямагата“ от тип Б, като заболеваемостта е висока – 255 на 10 000 души. Общо в страната са регистрирани близо 7 хил. нови случая на грип и остри респираторни заболявания само в рамките на седмица – от 08 до 14 януари, сочат данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Предходната седмица случаите са били малко над 4500. Заради лоша метеорологична обстановка и риск от епидемия в 60 училища в страната няма да има учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 40 от тях са в област Перник.
Виж повече

Първи сме в Европа по употреба на евтини антибиотици в болниците, като приложението им у нас е с над 50% по-високо от това във всички останали европейски страни, пише МОНИТОР. Тревожната статистика е породена от икономическите политики на родните лечебни заведения, тъй като антибиотиците, които те използват за пациентите си, струват по 1 лв. за 1 грам. Така от една страна болният се изписва с недоизлекувана инфекция, а от друга – резистентността на бактериите към евтините препарати непрекъснато се увеличава. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той предлага здравното министерство да изготви наредба, в която да регламентира точно какви антибиотици да се предписват на децата и на тежко болните. Това можело да подобри антибиотичната политика у нас.
Виж повече

Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на целите населени места. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия закон за частната охранителна дейност, разказва СЕГА. Със закона се въвежда нов лиценз, който ще се дава за "охрана на урбанизирани територии". Охраната ще включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението чрез наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули. В момента практиката е кметовете на по-малките населени места да подписват договори с частни охранителни фирми за училища, охрана на паркове, на водоеми, отделни общински сгради и др. В големите градове като например София, Варна, Пловдив има и общински полиции. Те са подразделения към МВР, като областните дирекции на вътрешните работи сключват договори с кметовете за поемане на определени дейности по сигурността.
Виж повече

30 проектни предложения на 21 общини на стойност над 500 млн. лв. търсят чуждестранни инвеститори чрез сайта на Министерството на туризма, посочва ТРУД. На интернет страницата на ведомството е публикувана инвестиционна карта, която се промотира при посещения зад граница и гостуване на делегации у нас. Най-скъпият проект, за който общините търсят инвеститор с помощта на министерството, е изграждането на Моторспорт Парк Челопеч. Очаква се развитието на спортният център да глътне около 120 млн. евро. В сумата е включено отчуждаването на част от терените, тъй като към момента те са частна собственост. Идеята съществува от години, но не може да бъде осъществена именно заради голямата сума, която трябва да бъде отделена. Най-много готови предложения, които търсят инвеститори, е подготвила община София. Първоначално 2 млн. лв. трябва да вложи компанията, която реши да обнови Северния парк в столицата, според изчисления на Столичната общинска агенция за приватизация, която обещава и подкрепа на потенциалния инвеститор. Най-много готови предложения, които търсят инвеститори, е подготвила община София.
Виж повече

Около 2/3 от територията на България са икономическа пустиня с малко на брой оазиси. Това разкрива проучване на Института за пазарна икономика, цитирано то СЕГА. Според доклада на ИПИ, озаглавен "Икономическите центрове в България", 86% от цялото производство на страната са съсредоточени във и около 20 от по-големите градове начело със София. Магистрала "Тракия" и по-добрите пътища на юг от Балкана оформят "топла връзка" по линията София - Стара Загора - Бургас и точно край нея се намират най-големите и като територия, и като производство зони на страната. А лошите пътища на север от Стара планина са една от водещите причини за изоставането на тази част от България, коментират авторите на проучването.
Виж повече

Потребители са се жалвали от некачествени купени или подарени стоки по време на празничните дни. Това сочи справка на Комисията за защита на потребителите, предоставена на МОНИТОР. Тогава 100 граждани са потърсили връзка с контролния орган. За разлика от минали години обаче не е имало оплаквания за сериозни нарушения в сферата на туризма. В същото време обаче запитванията от страна на потребителите са се увеличили с една трета спрямо същия период на 2016 година. Тогава оплакванията са били най вече във връзка с ползването на пакети за туристически услуги. През декември процентът на върнати стоки скача с около 10 – 15 на сто, стана ясно и от председателя на Българската асоциация за електронна търговия Петър Ванчев.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11