Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ивайло Кожухаров: Кардиодефибрилаторът спасява живот при тежка аритмия


Кардиолози настояха тази седмица здравната каса да поема изцяло заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология алармираха, че  страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Заплашените пациенти са в две групи - хора с камерни аритмии или камерно мъждене, и хора, които вече са преживели сърдечен арест.  За втората група специалистите са категорични, че поставянето на имплантируем кардиовертер дефибрилатор намалява в пъти риска, в сравнение с действието на медикаментите. Устройството разпознава и спира животозастрашаваща аритмия.

"Операцията за поставянето на кардиовертер дефибрилатор протича сравнително благоприятно, като една от по-тежките по принцип интервенционална процедура. При дефибрилатори за вторична профилактика при пациенти, преживели внезапна сърдечна смърт с камерно мъждене, се прави тестуване на апарата, когато се имплантира и за целта трябва да бъде изведени в подобно състояние на нерегулярен сърдечен ритъм, за което са в упойка, така че нямат усещане за самата интервенция", обясни пред Радио София доц. Ивайло Кожухаров, началник на Отделението по кардиостимулация в НКБ.

След операцията някои от пациентите остават с неприятно чувство, когато устройството се включи с функцията шок - може да се разтърси цялото тяло, но всъщност това е действието на устройството.

"Този шок им спасява живота, защото ако се прояви тази несъвместима с нормалния ритъм сърдечна дейност, това е единственото, което може да го възвърне към нормална дейност, особено ако е далече от болница. Самата интервенция няма сериозни въздействия върху организма, въпросът е пациентите да свикнат с тази функция", каза доц. Кожухаров. Устройството има още две функции - следи непрекъснато ритъма на сърцето и реагира в момент, в който има дори минимално отклонение. Случай на отхвърляне на устройството от организма до момента не е имало.

Операцията протича по същия начин като едно стентиране - въвеждане на електроди през кръвоносните съдове, в резултат на което в сърцето се въвеждат два електрода. Пациентите не се плащат от самата операция, спира ги сумата, която трябва да доплатят за кардиодефибрилатора, сподели доц. Кожухаров. Те струват 10-14 хиляди лева, а здравната каса поема 6 хиляди лева. Миналата година то е поставено на 132-ма пациенти, според специалистите обаче от него имат нужда ок 200-300 души годишно. В Националната кардиологична болница са направени половината от операциите за поставяне на устройството, извършени въобще в страната. 

Още за процедурата и действието на дефибрилатора - чуйте от интервюто с доц. Ивайло Кожухаров!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42