Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини: Единственото решение на Близкоизточния въпрос остава на базата на две държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственото решение на Близкоизточния въпрос остава на базата на две държави в региона. Това заяви върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини на съвместен брифинг с палестинския президент Махмуд Абас, който е на визита в Брюксел.

Могерини беше категорична, че политиката на заселване е незаконна:

Искам отново да уверя президента Абас и неговата делегация в твърдия ангажимент на ЕС за решение на базата на две държави с тяхна обща столица Йерусалим – на Израел и Палестина. Това е била и си остава европейската позиция, базирана на споразумението от Осло и на много резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Противопоставяме се на политиката на заселване, която смятаме за незаконна от гледна точка на международното право.

Върховният представител по въпросите на външната политика увери, че ЕС ще продължи с финансовата си подкрепа.

Оставаме ангажирани в борбата срещу тероризма, насилието и екстремизма в локален, регионален и международен мащаб, заяви от своя страна Абас и добави: 

Ние ще спазваме ангажимента към договорите, които сме подписали, в това число и с Израел. В същото време призоваваме Израел също да поеме своите ангажименти. Не е реалистично да се смята, че това ще прави само една от страните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.