Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

У нас онкоболните в терминален стадий продължават да не получават адекватни грижи, а плахите опити на институциите това да се промени бележат пълен провал. През 2017 г. по пътеката на здравната каса за палиативни грижи са отчетени едва 2181 случая, като по-голямата част от тях са онкоболни, пише СЕГА. По последните данни на Националния раков регистър починалите за годината от рак у нас са били почти 18 000. Което означава, че 16 000 болни са починали вкъщи, въпреки че обикновено пациентите в терминален стадий имат нужда от специализирани грижи в хоспис. През 2017 г. у нас има цели 40 онкоклиники и диспансери, сочат данните на здравната каса. Едва 16 от клиниките са приели пациенти по пътеката за палиативни грижи. Антирекорд поставят най-големите градове с най-много онкоболници. При 15 онкоболници и отделения в София грижа по тази пътека са получили едва 17 пациенти, умиращи от рак, при над 10 000 души, минали химиотерапия в същите тези болници. Други 8 души са приети за палиативни грижи в Пета градска болница в столицата, въпреки че там няма онкоотделение. В Пловдив, където има цели 5 онкоболници, включително и общински диспансер, палиативни грижи не е получил никой при над 5000 пациенти за химиотерапия. В Плевен също няма нито един, получил специализирани грижи в последните си дни. Пациентите, които все пак са получили палиативни грижи, са във Варна и по-малките областни градове.
Виж повече

Кръчми колкото за 4 областни града има на територията на Студентски град в София. Заведенията, които са регистрирани там съгласно Закона за туризма, са около 200, обяснява МОНИТОР. За сравнение толкова общо обекти за развлечения има в Русе, Благоевград, Велико Търново и Плевен. В четирите града те са съответно по 110, 29, 50 и 21, показа проверка на „Монитор“. Друга интересна статистика пък показва, че отново в Студентски град се падат по четири нощни заведения на всяко общежитие. Последните са общо 50 на територията на кампуса. Според справка, Софийският университет, УНСС и Техническият университет в София са отдали общо 69 помещения под наем в Студентски град, като част от тях се използват за заведения за хранене и кафенета.
Виж повече

И новият ред за прием на първолаци в столицата няма да реши всички проблеми, съпътстващи открай време постъпването в училище на най-малките, съобщава СЕГА. От Столичната община са определили нови прилежащи райони към училищата, местожителството в които занапред ще определя кое дете в кое школо може да постъпи. Притеснени родители обаче сигнализираха, че и с новото райониране пак няма да имат шанс попаднат в по-близкото училище, което остава в друг прилежащ район. Новите правила, подготвени от Столичната община, повтарят наредбата на МОН, която от миналата есен въведе уседналост при приема в първи клас. Те разделят децата на 4 групи, като с най-голямо предимство ще са тези с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който не е променян в последните над 3 г. преди кандидатстването. Втората група са деца, чийто постоянен адрес е в прилежащия район на училището повече от 1 г., но е променен в периода през последните от 1 до 3 г. Третата група са малчуганите, чийто адрес е бил променен през последната 1 г., а четвърта група - тези, живеещи извън прилежащия район на училището. Приемът ще се осъществява по реда на групите.
Виж повече

След едномесечно умуване в разгара на зимата, когато традиционно въздухът е най-мръсен, общинските съветници в София се приближават към гласуването на прословутите мерки за облекчаване на проблема, разказва СЕГА. Вчера те бяха одобрени от комисията по екология и на 25 януари най-сетне трябва да бъдат гласувани от СОС. От цялата суматоха обаче въздухът едва ли ще стане по-чист - първо предстоящото замърсяване трябва да се прогнозира, след това да се отчете, а накрая общината да се подготви за прилагането на мерките. За прословутия зелен билет на цена от 1 лев например столичани трябва да чакат минимум три дни. Той ще се въвежда след отчитане на два последователни дни с концентрация на ФПЧ 10 над 200 микрограма на куб.м в поне 2 от измервателните станции в града. Усреднените данни за денонощието обаче се публикуват преди обед на следващия ден, а отделно на Центъра за градска мобилност ще му е необходим още ден, за да пусне повече коли.
Виж повече

“Хартиената администрация” окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще си отдъхнат от ходене по гишетата, цитира ТРУД вицепремиерът Томислав Дончев. Предвидено е от 1 ноември тази година администрациите да обменят документи единствено по електронен път, допълни Дончев, в чийто ресор е създаването на електронно правителство. Още от началото на февруари всички административни органи са длъжни да регистрират профили в системата за е-връчване. Тази система предоставя възможност за връчване по електронен път на фишове, глоби и други административни актове, въведени със закон. Услугата позволява на гражданите, на бизнеса и на други организации да изпращат документи до администрациите, както и жалби и заявления по Закона за достъп до информация. Достатъчно е гражданите еднократно да се регистрират с ПИК на НОИ или квалифициран електронен подпис.
Виж повече

Турски и португалски фермери масово купуват български сортове пшеница заради високото им качество, пише МОНИТОР. Това каза доц. Златина Ур от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в гр. Садово. Чуждите кооперации търсят български сортове с по-голямо съдържание на глутен, за да не слагат допълнителни подобрители в брашното. „Идваха колеги от Португалия и казаха, че за подобрители на техните брашна са слагали български сортове пшеница“, коментира доц. Златина Ур. Тя каза още, че български фермери пък търсят и купуват чужди сортове, тъй като получават правото да ги плащат разсрочено.
Виж повече

Срещу съдебна такса от 10 лева зелените от коалицията „За да остане природа в България“ блокират многомилионни инвестиции – толкова е съдебната такса, срещу която може да бъде подадена жалба в административните съдилища срещу всеки проект, разказва ТРУД. В понеделник Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за пореден път посочи тази правна норма като основна причина за спиране на ключови инвестиции. „Сега всеки може да спира проекти за стотици милиони“, предупреди председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.  Той добави, че тази такса трябва да бъде увеличена в пъти, за да спре практиката с жалбите на зелените. Пандемията от зелени жалби достига своя връх преди около 4 годни.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37