Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Около 150 млн. лв. са средствата, които НЗОК не е изплатила на болниците за надлимитна дейност през последните три години, пише ТРУД. Данните са предоставени по Закона за достъп до обществена информация на правозащитната организация Център за защита правата в здравеопазването. За 2017 г. здравната каса е отказала да преведе на лечебните заведения средства за извършена от тях дейност на стойност 52 648 138 лв. За 2016 г. пък НЗОК е отхвърлила плащане в размер на 18 770  711 лв. Останалите дължими суми за надлимитна дейност са за 2015 година, когато с решение на Надзорния съвет на НЗОК бяха въведени финансови ограничения за болниците. От тогава всяко лечебно заведение получава като приложение към договора си лимит на парите, които ще му бъдат изплатени за извършена дейност. Ако стойността на оказаната медицинска помощ надхвърли определения лимит, то здравната каса отхвърля като плащане разликата. Така общо за последните три години НЗОК не е изплатила на болниците извършена и отчетена от тях медицинска дейност, оказана на здравноосигурени лица на стойност 122 605  849 лв. Заедно с лихвите за просрочието, размерът на дълга на касата към болниците скоро ще надхвърли 150 млн. лв.
Виж повече

Проверки на Комисията за лечение в чужбина са започнали инспектори на Министерство в здравеопазването, информира МОНИТОР. Стартът им е бил в началото на януари, а поводът - сигнали на национални консултанти за редица нарушения. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Наскоро резултатите ще бъдат оповестени, допълни той. Разпоредени са и проверки по случая на Георги Христов, който кандидатства за финансиране на белодробна трансплантация в чужбина, но не я дочаква и умира през януари 2017 година. Ако се установи административна вина за забавянето отговорните ще си понесат последиците, увери зам-министър Пенков. Вдовицата на Георги Хрисимов - Христина е завела съдебен иск срещу МЗ за половин милион лева. Мотивите са незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно забавяне на процедури за одобрение, които в крайна сметка за довели до смъртта на мъжа й. Във вторник тя разпространи писмо по случая до медиите.
Виж повече

Инициативен комитет внася жалба срещу директора на една от големите детски градини в Столична община. Готвят и протест, твърди МОНИТОР.  Проблемът е че според нодеволните има деца, които вече посещават детска градина, но остават скрити за системата, защото не са вписани в нея. Проблемите според тях са обаче в над 100 детски заведения. В сигнала си до Столична община родителите са описали над 90 нарушения, извършени според тях, от директора на ДГ „Звънче”. За по-малко от месец над 2 000 нови деца излязоха на светло в детските градини в София.  Повече от половината от тях са вписани като хронично болни. Това показва проверка в системата на общината. 64 от тези 98 описани нарушения са абсолютни лъжи. Останалите са повторение на една лъжа”, коментира директорът на  детска градина в София „Звънче” Цеца Георгиева.
Виж повече

Заради обявена грипна епидемия, в 770 училища в страната днес нямаше учебни занятия, съобщи Министерството на образованието, цитирано то ТРУД. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари. В София – град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. Няма часове и в 40 училища в област Сливен и в 71 в област Русе. Днес община Варна обяви грипна ваканция, но не за цялата област. По тази причина в общината са затворени 63 училища, но занятията в областта продължават да се провеждат. В 13 училища в област Габрово и в 61 в област Монтана няма да има занятия до 2 февруари. Обявена е грипна ваканция и за 60 школа в област Хасково и за 44 училища в област Ямбол. Още четири училища са затворени. Това са ОУ “Иван Вазов” в село Мусачево, Софийска област, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Ставерци, община Долна Митрополия, област Плевен; СУ “Хр. Ботев” – гр. Белоградчик, и ОУ “Васил Левски” – с. Бойница, област Видин. От днес грипна епидемия е обявена в областите Русе и Кюстендил, както и в общините Варна и Сливен. Заразата е обхванала областите Враца и Монтана. Епидемията продължава да е в сила в Хасково, Бургас, Ямбол, София- град и София-област. В област Кюстендил учебните занимания обаче ще продължат, тъй като няма повече от 30% отсъстващи ученици, но на територията на областта се преустановяват плановите операции, детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения и провеждането на профилактични имунизации.
Виж повече

Завръщането на емигриралите в чужбина висококвалифицирани българи е един от основните сценарии за преодоляване на острия недостиг на работна ръка в България, разказва СЕГА. Това не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". Тя бе посветена на проблема как България да постигне устойчив ръст, докато човешкият й капитал изтича в чужбина. "Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани. На първо място - жилищната политика. Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира Дончев.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14