Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханис представя пред Брюксел съдебната реформа в Румъния

Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис пристига на посещение в Брюксел, където ще представи съдебната реформа в страната си, предизвикала граждански протести.

В програмата на румънския държавен глава са предвидени срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Визитата на Йоханис идва само седмица, след като Юнкер и Туск призоваха в съвместно изявление Румъния да преразгледа плановете си за реформа на съдебната система. Букурещ планира пакет от законодателни промени, които да намалят силата на антикорупционния орган на Румъния. Това доведе и до многохилядни протести в страната.

В годишния си доклад за Румъния от ноември 2017 г. Европейската комисия предупреди страната за опасността да отстъпи от постигнатото с направените до този момент реформи. Съдебната независимост беше подчертана като сфера, която буди постоянни притеснения.

Юнкер и Тимерманс отбелязват, че от доклада досега румънските власти не са предприели нищо, за да отговорят на притесненията на Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.