Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска одит на средствата, разходвани извън Бюджета


БСП поиска Сметната палата да провери допълнителните средства, които правителството разходва извън Държавния бюджет. Левицата настоява проверката да е за периода от май 2017 г. до края на януари тази година. По изчисления на социалистите правителството е разпределило в нарушение на закона близо два милиарда лева. Румен Гечев от БСП подчерта:

Разпределят се стотици милиони, повече от милиард в края на 2017 година, след като цяла година се задържат 2,5 млрд. Всъщност те мамят българското общество. Залагат капиталови разходи 2,5 млрд. и кога ги харчат - С Дядо Мраз и Дядо Коледа на 31-ви декември? Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират Бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета.

Според Жельо Бойчев, одитът на Сметната палата ще гарантира публичност на разходваните средства и ще даде информация как и по какъв начин са предпочитани определени общини, институции и фирми. Ако мнозинството в парламента не одобри да възложи искания от левицата одит, за БСП това ще е знак, че допълнителните разходи на правителството не са законосъобразни, смята Бойчев.