Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев се обяви категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се обяви категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Държавният глава, който е на посещение в Брюксел, посочи мотивите за позицията си:

Тази конвенция сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка - държавите, в която тя е приета. Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда, и най-вече добро възпитание. Нещо много важно - точно тези текстове, които бунят нашето общественост - за тях в самата конвенция излишно е написано, че не подлежат на никакви резерви, на никакви съпътстващи декларации. Още нещо важно - конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия в НПО-та. Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи и нещо много важно - тази конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и знанията на нашите деца. 

Попитан за отношението му към възможността за свикването на референдум, той изрази надеждата да не се стига дотам: Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства.

Според президента вносителите и проповедниците на конвенцията са се скрили зад Конституционния съд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.