Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът поиска задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време

Снимка: www.europarl.europa.eu

В резолюция Европейският парламент призова да бъде направена задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо.

Директивата, която влезе в сила през 2011 година, предвижда хармонизирани дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС.

Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Евродепутатите намират, че множеството направени проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат за негативни последствия върху здравето на хората от промяната на времето. В същото време те не отричат, че има такива индикации и именно това доведе до днешното решение вместо очакваното – да се препоръча премахването на тази смяна.

Вчера евродепутати от всички парламентарни групи настояха да се прекрати смяната на времето с мотива, че то се отразява негативно на здравето на хората.

Членът на Европейската народна партия и председател на комисията по правни въпроси Павел Свобода съобщи, че има много искания от различни страни-членки тази практика да се прекрати. Евродепутатът от партията на Зелените/Свободен европейски алианс Хейди Хаутала мотивира необходимостта от тази мярка с вредите, които смяната на времето нанася върху здравето на хората.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц предупреди:

Нека отново да подчертая, че промяната на времето трябва да бъде в съответствие с европейските правила. Некоординирана промяна на времето ще създаде много сериозни проблеми за функционирането на нашия вътрешен пазар, особено в транспортния сектор. Това решение трябва да се вземе от страните-членки, а не трябва да им бъде налагано от Европейския съюз. Предложението за оценка от страна на Европейската комисия, според мен и моята група, е излишно харчене на парите на данъкоплатеца и то в момент, когато имаме далеч по-важни проблеми, върху които да се фокусираме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ЕП ще гласува проекторезолюция за премахване на смяната на лятното и зимното часово време

Две резолюции по повод промяната на лятното и зимното часово време ще гласува Европейският парламент.  В едната резолюция се настоява да отпадне промяната на времето през летния и зимния сезон, а в другата – Европейската комисия да извърши оценка как..

обновено на 08.02.18 в 11:54