Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременната ландшафтна архитектура - зелена, дишаща, вдъхновяваща

3
Кръговото кръстовище на бул. „П. Яворов“ и бул. „Драган Цанков“ е част от портфолиото на архитекти Мирослава и Марин Мерекьови

Тази седмица в Радиоприемница говорим за архитектурните предизвикателства, свързани със съвременния начин на живот.

Светът променя ценностите си, но е важно да търсим собствения си облик и да не се страхуваме от това, каза в началото на седмицата в това студио един от водещите архитекти проф. Бойко Кадинов.

Как да направим пространствата около нас по-живи, по-зелени, дишащи и вдъхновяващи. За това разговаряхме с днешните ни гости - ладшафтните архитекти Мирослава и Марин Мерекьови - брат и сестра с над 20-годишен опит в сферата на ландшафтния дизайн, а и с реализирани проекти за реставрация и реконструкция на паметници на културата.

Тяхна е и заслугата за паркоустройството и благоустройството на ключови за София места, сред които са транспортният възел „Лъвов мост“, кръговото кръстовище на бул. „П. Яворов“ и бул. „Драган Цанков“, пространството и архитектурните елементи на зала „Арена Армеец“. Освен това майсторски владеят и четката, което, оказва се, им помага в работата на ландшафтни архитекти.

Насоката към нашата специалност е от много отдавна, още от нашето детство, когато бяхме заобиколени от картини и то една красива и естетична предметна среда.

Нашите родители са художници, артистични личности и целият ни род са артистични хора, художници, писатели, журналисти, и то известни имена. Още от малки ние сме обградени от естетично и красиво пространство. Впечатлявали са ни красивите орнаменти на дома, красивите орнаменти на сградите, на които нашите родители ни обръщаха внимание. Майка ни казваше, че не е важно само да гледаш, но и да виждаш - т.е., окото да може да мери красивото, върна се назад в миналото арх. Мирослава Мерекьова, за да разкаже как двамата с брат ѝ са тръгнали по своя професионален път.

Към ландшафтната архитектура ги подтиква майка им, която им казва, че винаги ще рисуват, но им трябва занаят, а от един хибрид между природа и рисуване би могъл да стане чудесен занаят.

Арх. Марин Мерекьов допълва, че започват всеки проект с кафе, спор и смях, но тези градивни разправии оказват добро влияние върху творческия процес и резултатът е красив.

Зад едно парково пространство, зад една градина или инсталация, може да се крие една емоционална и професионална история. Крайният продукт е това, на което човек се възхищава, докато се разхожда, но предисторията е различна.

Когато се възлага едно пространство, което трябва да се оформи, ние отиваме на място и от позицията на човешкия мащаб сядаме, разглеждаме това място, живеем с него няколко дни. Ако има високи сгради, отиваме там - на ниво 2-3 етаж, за да видим какво биха виждали хората от балконите си.

Наблюдаваме потока, който върви, кои са удобните трасета на хората, кои са главните потоци. След това, за да бъде създадена една хармонична социална среда, питаме случайни минувачи какво биха искали да има в района. Питаме и наши близки, водим си бележки. Съобразяваме се и със заданието, което трябва да се получи, като избираме и модела на поведение – какви социални контакти ще има там - дали има повече пенсионер, или деца, за да знаем какви кътове да направим.

Внимаваме в детайлите и предметната среда, защото е много важно, когато се проектира, да има мярка – нито да се пренасища от предмети, нито да е постно. Трябва да има достатъчно предмети и да е удобно.

След това засичаме преките минавания и ги естетизираме, после идва ред на парковото обзавеждане, което е строго индивидуално за всеки парк и най-накрая, когато структурираме това, почваме да структурираме зеленината. Но тя не е последна и не е компромис, всички неща се мислят едновременно.

Още за изкуството при проектирането на местата на открито - лични и обществени, паркове и градини, както и за постигане на екологични, социално-поведенчески и естетични резултати – вижте във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06