Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Болниците са длъжни да осигуряват комплексно лечение на онкоболните, гласи проектонаредбата на здравното министерство за пакета лечение, плащан от здравната каса, пише СЕГА. Това означава, че болницата трябва да предостави на пациента целия комплекс от дейности при терапията на ракови заболявания - от диагнозата, през лечението с химио- или лъчетерапия, диспансеризацията до палиативните грижи. Изключение прави само хирургията, която може да се отчита отделно,т.е. не е нужно там, където е направена операцията, на пациента да се осигури и останалата част от лечението.
Виж повече

Сдружението на бургаските болници, в което членуват 17 лечебни заведения  скочи срещу новата Здравна карта, която в момента се подготвя. Болнични шефове обявиха вчера на извънредна пресконференция, че се готви голяма ножица за региона, разказва МОНИТОР. В Сдружението постъпила неофициална информация, че новата Здравна карта предвижда намаляване на легловата база в областта, което ще засегне силно местното здравеопазване. Собственикът на УМБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих, който е и председател на сдружението, заяви, че има опасност при определянето на  бюджетите на областите Бургаски регион да бъде драстично ощетен. „В последните години има значително подобрение на здравната услуга в Бургас и вече имаме обратна миграция. Все по-малко бургазлии се лекуват другаде  и все повече жители на други градове идват да се лекуват тук. Всяка година цифрата се вдига с хиляди. Това е добре, но следващият етап в българското здравеопазване е много опасен  и ако не сме обединени, това може да доведе  до големи катаклизми.
Виж повече

Просветното министерство е сигнализирало прокуратурата за помагало за първи клас, в което родители видяха "джендър агитация", пише СЕГА. Причина за сигнала обаче не е проблемният текст, а това, че авторите неправомерно са използвали името на институцията. За помагалото в последните дни се шуми в социалните мрежи заради задача, която гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?". Новината обаче се смята за фалшива, тъй като авторите твърдят, че става дума за обикновена техническа грешка и проблемните бройки ще бъдат спрени и заменени с поправени - задачата трябва да гласи: "Колко струват двете дрешки".
Виж повече

Ако два пъти ученик стипендиант се яви с хитовите скъсани дънки в клас или пък без униформа, той ще спре да получава стипендия, пише МОНИТОР. Този нов критерий се въвежда в столичното 119-о СУ от втория срок, съобщи неговият директор Диян Стаматов пред „Монитор“. Причината е, че от тази година право на награда за успех имат още два випуска – 8-и и 9-и клас, а не само 10-и, 11-и и 12-и както преди. Това е следствие от Закона за предучилищно и училищно образование, според който основно образование вече се завършва след 7-и клас, а не след 8-и. Именно тапията за основно е условие за получаване на стипендия и така на практика кандидат-стипендиантите се увеличават.
Виж повече

"Дограма и стъклопоставяне" е най-новата паралелка в Разградска област, по която ще бъде обявен прием за новата 2018/2019 учебна година, съобщава МОНИТОР.  Това стана ясно по време на утвърждаването на държавния план-прием в училищата  от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на Област Разград. Освен майстори на дограма се предвижда обучението на специалисти по още 6 нови специалности. Наесен училищата в Разградско  ще приемат ученици по "Полевъдство" в гимназията в Кубрат, по "Организация на туризма и свободното време" в икономическата гимназия в Разград, по "Стругарство" и търсената специалност "Заваряване" в техническата гимназия, "Производство на мебели" и "Организация и технология на фризьорските услуги". Изборът на 6-те специалности е станал по заявка от по няколко фирми от региона, които имали нужда от кадри с подобни професионални профили.
Виж повече

В опитите си да се преборят със сивата икономика и укриването на обороти финансовото министерство и НАП готвят ново утежнение за бизнеса, информира СЕГА. След като преди няколко месеца бяха въведени изисквания всички търговци поетапно до средата на 2019 г. да усъвършенстват фискалните си устройства, така че да отпечатват QR код на всяка касова бележка и данните за всяка продажба да се отчитат онлайн в НАП, сега става ясно, че до края на тази година трябва да бъдат подменени всички над 400 000 касови апарати в страната. По груби оценки на НАП това означава над 120 млн. лв. допълнителни разходи за фирмите.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37