Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Има напрежение сред колегите. За причините може да се говори с часове. С едно изречение - колкото повече нововъведения в здравеопазването, толкова по-малко медицина в него и толкова по-зле и за лекарите, и за пациентите. Това казва в интервю пред ТРУД д-р Гергана Николова, която е говорител и лидер на сдружението на личните лекари. Това е най-големият проблем – загубата на доверие между пациентите и лекарите. Аз започнах лекарската си практика преди 30 години. Тогава да кажеш, че си лекар, звучеше добре. Сега се срамуваш да го кажеш, защото лекарската професия се свързва с определения като „бяла мафия“, „убийци“, „търгаши“. Ако оздравее тежко болен, коментират: „Господ му помогна“. Аз съм вярваща и не отричам Божията помощ. Но защо, ако пациентът почине, коментарът е „лекарите го убиха“? Човекът е смъртен и понякога си отива от този свят, независимо от лечението в болницата или в дома му. Но опечалените роднини се научиха да пращат в телевизиите жалби и момичета с камери тръгват да търсят вината у нас. Добрата новина от здравеопазването не върши работа на новинарите, а лошата е добре дошла за репортаж.
Виж повече

Уседналостта при прием в първи клас ще се зачита и в случай, че дете се е преместило да живее на друг адрес, който обаче попада в прилежащия район на училището, разказва МОНИТОР. Това стана ясно след като Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи клас. Всяко учебно заведение си има прилежащ район, от който децата ще се приемат на базата на уседналостта. Окончателно общинските съветници решиха кандидат-първокласниците да бъдат разделени в четири групи, което е изцяло съобразено с наредбата на министерството на образованието. В първата ще бъдат деца, регистрирани на адреса преди повече от 3 години, а в последната – живеещи извън района на училището. Приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободни места, ще се преминава последователно към следващите три.
Виж повече

От есента бъдещите първокласници в София ще бъдат приемани по нови критерии. Вчера Столичният общински съвет прие промяна в Наредбата за прием в първи клас, пише по темата и СЕГА. Основният критерий, на който трябва да отговарят бъдещите първолаци, е т.нар. уседналост. Той е разделен на 4 групи. Първа група дава най-голямо предимство на децата, които поне три години имат постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището. Втора група се отнася за деца, живели над 1 година в прилежащия район на училището, но постоянният/настоящият им адрес е променен през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението. Трета група са деца, които са живели в прилежащия район на училището, но адресът им е бил променен през последната 1 година преди подаване на заявлението. Ако постоянният/настоящият адрес на детето е променян през последните над 3 години, от 1 до 3 години или през последната 1 година преди подаване на заявлението, но промяната попада в границите на прилежащия район на училището, се ползва по-благоприятната за ученика група. В четвърта група попадат деца, които са с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.
Виж повече

Около 100 000 хора с инвалидни пенсии продължават да работят, независимо от заболяването си, пише МОНИТОР. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на заседание на ресорната комисия в парламента. „272 454 от хората, които получават инвалидни пенсии, са в работоспособна възраст. Официална статистика за броя на работещите няма, но според нас са около 100 000“, обясни Петков. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) в края на деветмесечието на миналата година над 380 000 българи получават инвалидна пенсия. Само през 2017 година работа заради болежки са прекъснали 25 638 души. Така всеки трети пенсионирал се през миналата година се оказва с инвалидна пенсия.“
Виж повече

Концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК беше посрещната с критики на първото й обсъждане в съвместно заседание на комисиите по социална политика и по здравеопазване в парламента, разказва СЕГА. Промените, които се обещават от години, все още не са оформени в законопроект. Основната постановка на предложената реформа е експертизата да се раздели на две - здравното министерство да преценява заболяването, а социалното - доколко то пречи на болния да работи. Това налага и създаване на две комисии - здравна, която ще определя степента на увреждане, и комисия за експертиза на работоспособността, която според концепцията трябва да заработи към НОИ през 2019 г., а цялостният модел да тръгне от 2020 г. Предложената реформа е свързана с 18 нормативни акта, които също трябва да претърпят промени. На този етап обаче разгорещените дискусиите по концепцията не предвещават бързо постигане на консенсус.
Виж повече

“Отворено общество” на Джордж Сорос и фондация „Америка за България” плащат кампании, за да убедят обществото как циганите трябва да останат да си живеят в гетата, обяснява ТРУД. Условието е да се узаконят незаконно построените им къщи. Това ще поискат днес около 100 неправителствени ромски организации събрани в платформата Постоянната ромска конференция. На форума в хотел „Маринела” е обявено, че ще присъстват посланикът на САЩ Ерик Рубин, зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова и депутати. Идеята на ромските организации е да представят резултатите от кампанията „Дом и сигурност за всеки”. Организаторите твърдят, че 26 000 граждани са подкрепили с подписи кампанията и че над 200 000 къщи, сред които и ромски нямат законов статус.
Виж повече

Гледката в малките квартали с висящи кабели за телевизия и интернет по стълбовете, ще се запази, информира МОНИТОР. Тази възможност дава новия Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, който депутатите окончателно гласуваха на второ четене. Промените бяха подкрепени с 91 гласа „за“, само 33 "против" и 7 "въздържали се". В закона е записано, че кабелните електронни съобщителни мрежи ще се разполагат подземно, както е и сега в закона за електронните съобщения. Сега обаче се разширява кръга от изключения кога кабелите за нета могат да се поставят във въздуха. Така към неурбанизираните територии и малките населени места до 10 000 души, се добавят и квартали и части от квартали с над 10 000 жители. За последните обаче това ще важи, ако няма подземна инфраструктура на някой мрежов оператор и е налична стълбовна мрежа на съответния телеком.
Виж повече

Пресичане на схемите с продажба на части втора употреба от крадени автомобили. Това е част от промените, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи, която разделя на три части сегашния обемист Закон за движение по пътищата, информира МОНИТОР. След вкарването на автосервизите и моргите за коли в специални регистри ще се знае произходът на всяка една част. Предвижда се в автосервизите да бъдат слагани само едрогабаритни чаркове с ясен произход. След промените ще бъдат монтирани основно калници, капаци, врати и др. подобни чаркове. Голяма част от чарковете са маркирани от автопроизводителите, така при проверка могат да бъдат проследени къде са разкомплектовани, кой е извършил продажбата и т.н. „Така ще бъдат пресечени схемите с кражби на автомобили, които се разглобяват и продават на части”, твърди народният представител от ГЕРБ Иван Вълков.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37